Toyota Prius je svjetski rekorder u potrošnji goriva

Foto: Toyota

TOYOTA Prius je sinonim hibridnog automobila i štedljive vožnje. Sada je konačno stigla i odgovarajuća nagrada.

Nova generacija Priusa odgovorna je za postignuće koje je ušlo u Guinnessovu knjigu rekorda. Naime, vozeći sa zapadne na istočnu obalu SAD-a Prius je ostvario prosječnu potrošnju od 93.158 MPG ili oko 2.5 l/100 km. 

Za upravljačem je bio Wayne Gerdes, a vozio je od gradske vijećnice u Los Angelesu do one u New Yorku, što predstavlja put dug čak 5168.7 km. Prius pritom nije krstario ravnicom već je morao svladati nadmorsku visinu do 2100 m, vozio je kroz pustinju Mojave, a temperature su se dizale i do 40 stupnjeva Celzijusa. 

Iz Toyote ističu kako je deklarirana prosječna potrošnja Priusa prema EPA 4.13 l/100 km, što ukazu je kako je Gerdes u vožnji ipak dodatno pazio ne bi li minimizirao potrošnju goriva. On tako naglašava kako je važno polako ubrzavati bez naglih pritiska pedale gasa te što ranije maknuti nogu s gasa kad se približava poziciji gdje će morati zaustaviti vozilo. 

"Za ovakav pokušaj rekorda potrebno je puno planiranja", dodao je. “Ne možete to učiniti neviđeni. Morate imati taj plan. Ali također morate biti sposobni raditi u hodu. Dakle, ako se stvari promijene, morate promijeniti svoj plan. Preusmjeravanje. Shvatite što ćete moći učiniti da postignete taj cilj.”

Gerdes nije podijelio podatak o tome koliko puta je tankirao auto i koliko je točno goriva potrošio. Uzevši u prosjek spomenuti prosjek, doseg s jednim spremnikom je gotovo 1700 km. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.