VIDEO Kakav debakl: Lotus doveo električnu Eviju na Festival brzine i odmah ju razbio

Screenshot: YouTube

USPRKOS najnaprednijoj tehnologiji, teško je kontrolirati 2000 KS, a još teže postupke vozača. 

Lotus Evija kao najsnažniji električni hipersportski automobil spominje se kao najozbiljniji rival Rimčevoj Neveri u duelu koji nitko vjerojatno nije ni tražio. Ipak, posebna Evija X se do sada iskazala trećim najbržim krugom na Nürburgringu i u srpnju je stigla na Festival brzine ne bi li pokazala da i struja može biti uzbudljiva. 

Može, ali ne na način koji bi svi htjeli. Naime, Evija se nije stigla niti predstaviti završivši preuranjeno svoj nastup. Bolid je krenuo oštro i sve što smo mogli vidjeti je oblak prašine. Tek je snimka sprijeda otkrila da je vozač odmah pri startu izgubio kontrolu i zabio se u zaštitnu slamnatu ogradu. 

Nesreće u Goodwoodu nisu rijetkost, ali ovakve na startu prije iole ozbiljnijeg manevra se definitivno ne viđaju često. Burnout, odnosno paljenje guma, bili su spektakularni, ali kraj je upravo ono što će se na koncu pamtiti. Evija ide na servis, a pilot na sate razgovora sa psihologom i dobrotvorni rad. 

Šalu na stranu, bit će najvažnije utvrditi što je krenulo po zlu. Brojne su pretpostavke, a najizvjesnija je ona vezana uz neki softverski problem, koji je prouzročio disbalans između isporuke momenta na sva četiri kotača putem četiri elektromotora. 

Mi ćemo samo ponoviti kako je Evija X krug na Nürburgringu odradila s vremenom od 6 minuta i 24 sekundi. Jedina dva brža automobila su Porsche 919 Hybrid Evo i Volkswagen ID.R

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.