VIDEO Laforza: Luksuzni terenac za koji nikad niste čuli

Screenshot: Youtube

NASTAO je u vrijeme kad su luksuzni terenci bili rijetkost, a među njima se isticao Range Rover. Ovo je bio odgovor Talijana.

Model se proizvodio polovicom 1980-ih, a u Europi se nudio pod jednako nepoznatim imenom Rayton-Fissore Magnum. Ameri su ga znali kao Laforzu, a kupili su nekih 1200 primjeraka od ukupno tek 6000 proizvedenih. 

Laforza je u svakom slučaju posebno vozilo. Neke će asocirati na napuhnuti Fiat Uno, ali je sasvim sigurno da izgleda vrlo konzervativno, čak i za vrijeme kad je nastao. Rezervirani nastup ističe i nedostatak službene značke, pa je ovo vozilo bilo idealno za sve one koji su htjeli ostati nezamijećeni i pritom se ne odreći luksuza. 

Naravno, samo u Americi, jer ovako veliko vozilo ni danas ne bi prošlo nezamijećeno na europskim cestama. Uostalom, dovoljno je reći kako platformu i većinu mehaniku Laforza posuđuje od Iveco kamiona. Talijansko porijeklo otkriva i pomalo nemarna finalna izrada kad su u pitanju karoserijski elementi. 

Kupci su mogli birati između izvedbe s Fordovim V8 motorom ili GM-ovim 6.0 V8 dostupnim u kombinaciji s kompresorom i četiri-stupanjskom automatikom. Europljani su na raspolaganju imali i brojne dizelaše te V6 benzince, a ponuda se mijenjala sa svakim redizajnom. Naime, ovaj se model proizvodio od 1984. godine pa sve do 2003. godine. 

Pogled u kabinu otkriva brojne zanimljivosti. Uz doista poseban dizajn, koji je i Pininfarina osvježio, tu je i zanimljiva oprema, poput tzv. radar-detektora koji radi i danas. Doug De muro je testirao vozilo, a u nastavku možete vidjeti kako ga je ocijenio. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.