VIDEO Predsjednička limuzina kojoj se Enzo Ferrari odbio približiti

Foto: Maserati

PREDSJEDNIČKE limuzine nisu uvijek bile klasični oklopnjaci, već su ponekad znale dolaziti kao promotivni izlog zemlje koju predstavljaju. 

Francuska je tu odličan primjer, ali od DS-a i XM nije bilo pravih krstaša. Japanski monarsi su desetljećima vjerni Toyoti Century. Ali puno bliže nama, u Rimu, talijanski predsjednik je redovito volio zasjesti u Maserati Quattroporte. 

Prije 40 godina, 14. prosinca 1979., Maserati je predstavio treću generaciju modela talijanskom predsjedniku Sandru Pertiniju. Automobil je dizajnirao Giorgetto Giugiaro, a nastao je u doba vladavine De Tomasa nad slavnom tvrtkom. Za razliku od prethodnika, ali i nekih nasljednika, ova je generacija bila daleko tradicionalnije složena, kao da se pomalo srami sportskih korijena – odličan izbor za predsjedničku limuzinu.

No ispod poklopca je bio rasni V8, 4.2-litreni dragulj s 280 KS, a kasnije 4.9 s 300 KS. Mogao je do 220 km/h, a predsjednik je dobio specijalno oklopljenu izvedbu. Stigla je 1983. godine, a jedna od posebnih želja Pertinija je bila velika pepeljara i držač za lulu. Imao je i minibar, telefon te radiovezu.

A jedna od anegdota iz života predsjednika i njegovog Maseratija je priča o posjetu Ferrarijevoj tvornici. Enzo Ferrari nije došao do auta iako je bio svjestan da mu je predsjednik došao u posjet i da protokol tako nalaže. Odbio je to učiniti i stao je na 10 metara od auta jer mu je Maserati bio najveći neprijatelj. 16 godina kasnije Maseratija će progutati upravo Ferrari.

Vjerovali ili ne, ovaj se model proizvodio do 1990. godine, a prodano je ukupno tek 2145 primjeraka. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.