VIDEO Rimac: Bugattiji su nam rasprodani do 2030., jedna nova Nevera R već je prodana

Foto: Index

Mate Rimac danas je u Rimac Kampusu predstavio novu Neveru R te novinarima pokazao Kampus čiji je proizvodni dio gotov, no uredski, restorani i vrtić nisu.

Index je već u srpnju mjeseci obišao Rimac Kampus, taj video pogledajte na kraju teksta.

"U Rimac Technology trenutno imamo ugovorene poslove vrijedne 2.9 milijarde eura, a dodatne projekte u pregovorima također vrijedne oko 3 milijarde eura. Radimo s nekim od vodećih proizvođača automobila, poput BMW-a, Porschea, Hyundaija. Rimac Technology je u svojim počecima razvijao i proizvodio tehnologiju za male, ograničene serije automobila, no sada je ušao u fazu velikoserijske proizvodnje. S druge strane, u Bugatti Rimcu radimo na razvoju jednih od najnaprednijih automobila današnjice. Imamo prodanih hiperautomobila u vrijednosti od 2 milijarde eura, čija proizvodnja već traje ili će uskoro započeti", izjavio je Mate Rimac.

Predstavljanje novog modela Rimčevog automobila

Objavljuje Index.hr u Četvrtak, 17. listopada 2024.

"Postoje tri firme koje su jasno odvojene, Bugatti Rimac gdje radimo najzanimljivije i najsnažnije i najskuplje aute na svijetu, onda Rimac Technology koji radi tehnološki sustav za druge proizvođače automobila, ali i za vlastite aute, recimo rade za novi Bugatti, za Neveru, za Hyundai, Porsche i mnoge druge i Verne je treća firma, naš robotaksi.

Ja sam i dalje najveći vlasnik s 23% udjela. Svaki put kad uđu novci u firmi naravno meni udio pada, imamo preko 800 milijuna EUR stranih investicija u firmu, ali i dalje sam najveći vlasnik, uz mene su Porsche i SoftBank", rekao je Rimac.

Tvrtka je do sada prikupila preko 800 milijuna eura investicija te posluje u 4 zemlje u Europi, na 12 lokacija: Zagreb Jankomir, Buzin, Sveta Nedelja, Rimac Kampus, Split, Osijek, Berlin, Warwick, Oxfordshire, Bologna i Molsheim. Više od 70% svih zaposlenika je bazirano u Hrvatskoj.

"Imat ćemo veliki rast u skoku prihoda, ove godine i iduće ćemo imati značajan rast, ali eksponencijalni rast kreće za dvije godine", rekao je Rimac.

"Imamo preko 2.000 zaposlenih, Rimac Technology ima 3 milijarde EUR ugovorenih poslova, a Bugatti Rimac  ima 2 milijarde ugovorenih poslova", dodao je.

O kampusu

"Kampus smo vam htjeli pokazati, to je velika stvar za nas. Nismo izgradili uredski dio, restorane i vrtiće, samo proizvodni dio smo. Troškovi su narasli u vrijeme covida i puno je koštala proizvodna hala,120 milijuna eura, a i dobro da nismo izgradili restorane i uredski dio jer je to bilo planirano za 900 ljudi, a sad nam treba sve za oko 2000 ljudi. Kampus je malo veći od starog grada Dubrovnika, 400 ljudi već radi u Kampusu, kasnije će ih biti preko 2000, oko 2500", rekao je Rimac.

"Ukupno planirana investicija u Kampus je više od 300 milijuna eura, a kapacitet po završetku je 2.500 zaposlenika. Značajan dio Rimac Kampusa bit će posvećen BMW projektu, što je do danas najveći serijski projekt Rimac Technologyja. U izgradnji je nova proizvodna linija na kojoj će se proizvoditi baterijski sustavi za buduće BMW modele. Linija će se sastojati od dva dijela, proizvodnja modula i proizvodnja paketa; ukupan trošak proizvodne linije prelazi 100 milijuna EUR. Osim proizvodne linije za BMW, Kampus će biti lokacija za proizvodnju baterijskih sustava za još dva projekta za europske proizvođače automobila. Ostatak proizvodnje Rimac Technologyja, uključujući proizvodnju komponenti električnih pogona, ožičenja i drugih baterijskih sustava, ostaje smješten u ranijim pogonima na Jankomiru", dodali su iz tvrtke u priopćenju.

Isporuke Bugatti Tourbillona kreću 2026., Nevera R na europskoj turneji 

Krajem lipnja predstavljen je Bugatti Tourbillon, kako navode, najiščekivaniji luksuzni automobil godine koji je rasprodan u 250 primjeraka, a isporuka kreće 2026. godine. Riječ je o prvom Bugatti modelu koji je u cijelosti dizajniran i razvijen u okviru nove kompanije pod upravljanjem Mate Rimca. U Hrvatskoj se radi dizajn Bugattija, zajedno s podružnicom u Berlinu, kao i kompletan R&D i proizvodnja komponenti i prototipova, dok se sklapanje automobila nalazi u „rodnom mjestu“ Bugattija - u Molsheimu u Francuskoj.

"Do 2029., 2030. smo rasprodati s Bugattijem. Znači, ne može se kupiti", rekao je Rimac.

O Neveri

"Isporučili smo 39 Nevera, nisu rasprodane, ne skrivamo to, Bugatti je vrlo snažan brend s jakom tradicijom i on je rasprodan. Mi smo s Neverom novi brend, ali bez Nevere ne bi bilo ni Bugattija ni Rimca. Već smo prodali i prvu Neveru R, nadamo se da će i to krenuti. Limitirana je na 40 komada", rekao je Rimac.

Prve reakcije globalnih medija i potencijalnih kupaca su jako dobre, kažu iz tvrtke, a u tijeku je turneja predstavljanja najbržeg električnog automobila po Europi. "Osmišljen kao agresivni alter ego Nevere, predstavlja prijelaz s hiper GT automobila u hiper sportski automobil. I kao što mu samo ime govori, razvoj Nevere R slijedi filozofiju brenda Rimac: Radical (radikalan), Rebellious (buntovan), Relentless (neumoljiv). Zahvaljujući novoj generaciji Rimac sustava All-Wheel Torque Vectoringa i novim naprednim kočnicama, u kombinaciji s novim baterijskim sustavom usmjerenim na performanse i dostupnih 2107 konjskih snaga, Nevera R osmišljena je za uzbudljivu vožnju i savladavanje zavoja. Nevera i Nevera R nastavljaju se proizvoditi na Kampusu", poručuju iz tvrtke.

Presica nakon predstavljanja auta i obilaska kampusa

Mate Rimac predstavlja Neveru R

Objavljuje Index.hr u Četvrtak, 17. listopada 2024.

Video s Rimac Kampusa snimljen u srpnju ove godine:

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.