45 razloga zašto biste trebali raditi svoj kefir

Foto: Instagram 

KEFIR je dobro poznat blag, osvježavajuć napitak od fermentiranog mlijeka kojeg je lako moguće svakodnevno napraviti i kod kuće s kefirnim zrncima koje, jedne te iste, možete koristiti u nedogled. Ako se koriste pravilno, sa samo jednom žličicom kefirnih zrnaca koje su gumaste koegzistencije te podsjećaju na mrvljeni karfiol, možete svaki dan dobiti punu čašu zdravlja. Jer iako osvježavajuć i blag, kefir je odličan napitak za naš organizam. 

Trebate li razlog i dokaz? Evo ih - 45! 

1. Kefir poboljšava imunitet

2. Prirodno podiže energiju

3. Poboljšava prirodnu mikrofloru u crijevima

4. Daje vam dobar osjećaj sitosti, bez ikakve težine

5. Zasitit će vas i smanjiti želju za međuobrocima 

6. Poboljšati rad probavnog sustava

7. Podržava redovno pražnjenje organizma

8. Sadrži visoku razinu minerala 

9. Riječ je o čistom proteinu (u jednoj čaši ima 8-11 grama proteina) 

10. Ima puno triptofana koji djeluju smirujuće na nervni sustav 

11. Sadrži obilje kalcija i magnezija, što je podrška zdravom nervnom sustavu

12. Bogat je enzimima koji nam pomažu probaviti hranu

13. Zasitan je pa je odlična namirnica za ljude koji su u procesu mršavljenja 

14. Savršeno obnavlja crijevnu floru uslijed uzimanja antibiotika i lijekova

15. Kefir doprinosi, poboljšava i stabilizira razinu mikroorganizama u crijevima

16. Može kolonizirati probavni trakt s dodatnim korisnim bakterijama; jogurt samo hrani dobre bakterije koje već imate u svom probavnom traktu

17. Preporučuje se konzumirati dosta kefira u slučajevima oboljenja kao što je rak, herpes, kroničan umor pa čak i AIDS

18. Pomaže i kod poremećaja spavanja, ADHD-a i depresije

19. Pomaže smanjiti nadutost 

20. Odličan je i za trudnice jer pomaže maminom i bebinom imunološkom sustavu 

21. Također je bogat vitaminom B-12, vitaminom K i biotinom

22. Siguran je i hranjiv proizvod za djecu 

23. Kefir zaista pomaže čak i u bržoj probavi teške hrane te se preporučuje popiti malo kefira prije i poslije takvog obroka 

24. Održava "vitalnim" više od 400 različitih vrsta dobrih bakterija dok smanjuje količinu loših 

25. Sadrži i puno mliječnih kiselina dobrih za lijepu i zdravu kožu 

26. Ima puno protuupalnih i anti-aging svojstava 

27. Nema nimalo praznih kalorija i jako je dobar izvor proteina za prije i poslije treninga 

28. Samo jedna čaša kefira dnevno osigurat će vam 30 posto dnevnih potreba za kalcijem i proteinima

29. Pomaže u smanjenju rizika od gljivičnih oboljenja 

30. Odličan je saveznik za sprječavanje, odnosno ublažavanje simptoma urinarnih upala 

31. Pun je i vitamina D, a jedna čaša osigurat će vam 25 posto dnevne potrebe za tim važnim vitaminom

32. Iako je napravljen od mlijeka, u procesu pretvorbe u kefir, gotovo se u potpunosti eliminira laktoza što znači da je pogodan za sve koji imaju problema s njom

33. Domaći kefir može imati čak i do 50 sojeva dobrih bakterija, za razliku od samo 3 soja, ili manje, koliko ih nalazimo u jogurtima 

34. Kefir djeluje kao prirodni antibiotik jer sprječava rast štetnih bakterija

35. Konzumiranje kefira pomaže uravnotežiti razinu šećera u krvi

36. Poznato je da pomaže i kod proljeva 

37. Kefir sadrži i puno fosfora, koji je drugi najzastupljeniji mineral u našem tijelu

38. Pomaže nahraniti, a ujedno i čistiti organizam 

39. Jako je djelotvoran kod kandidijaze 

40. Pomaže i u borbi protiv alergija 

41. Dobar je i za zdrav krvni tlak 

42. Pomaže čak i mozgu da bolje radi 

43. Potpomaže i zdravlje naših zglobova 

44. Pun je aminokiselina 

45. Ukusan je i jeftin! Pravo i zdravo osvježenje! 

Kefirna zrnca danas je moguće lako nabaviti i na našem tržištu, a jedna te ista zrnca mogu se koristiti svaki dan. Važno je samo da se tretiraju i čuvaju kako treba, pa doslovno svaki dan, od čaše običnog mlijeka, možete dobiti čašu domaćeg finog i zdravog kefira. Zrnca se pritom množe pa s vremenom dio možete odvojiti i pokloniti drugima. 

Važno je međutim da nikako ne koristite tvorničko trajno, već isključivo svježe mlijeko (ako niste u mogućnosti nabaviti pravo kravlje). 

Proces izrade kefira može se prilagoditi svakome od vas, što oni koji ga rade već dulje vremena već znaju. No poanta je da mlijeko s kefirnim zrncima ostane na toplom između 18 i 24 sata, kako bi proces vrenja bio gotov, a vi dobili čašu kiselkastog kefira koji mora biti neznatno gušći od samog mlijeka. Čaša dobivenog kefira mora se procijediti, a kao talog će ostati zrnca koja ćete skladištiti u staklenoj pokrivenoj teglici i koristiti, ako želite - godinama.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.