Foto: 123rf
LJUBITELJI maslaca moraju znati da postoji puno bolja i za zdravlje korisnija alternativa koju možete vrlo lako dobiti od običnog, kupovnog maslaca. Čarobna je riječ - ghee - pročišćeni maslac koji se već stoljećima koristima u ayurvedskom pristupu zdravlju, a evo kako ga napraviti i zbog čega biste ga morali početi koristiti.
Ghee, odnosno pročišćeni maslac, dobiva se prokuhavanjem običnog maslaca - na niskoj temperaturi. Poanta je da se termičkom obradom iz maslaca ukloni voda i krute mliječne tvari koje prilikom kuhanja žlicom fizički odstranite s površine. Takav maslac, odnosno ghee - možete slobodno čuvati na sobnoj temperaturi i on se neće pokvariti. Naravno, ako ćete ga koristiti, a ne čuvati na polici za neke posebne prilike. Jer ghee zaista možete koristiti svakodnevno - nevažno hoćete li ga mazati na kruh ili u njemu pržiti hranu. Ghee jako dobro podnosi visoke temperature, neće vam zagorjeti niti će vam u procesu kuhanja neprimjetno načiniti štetu kao što to čini običan maslaca i biljna ulja koja na visokim temperaturama otpuštaju poprilično količinu štetnih slobodnih radikala.
A osim što je zdrav za kuhanje na visokim temperatura te osim što će vašim jelima dati fini okus, iako sam ghee nakon pročišćavanja postaje prilično bezokusan - sve je to tek neznatan razlog zašto biste ga trebali koristiti često.
Jer ghee nije samo zdrav - ghee je lijek. Lijek za poduži popis zdravstvenih tegoba.
1. Smanjuje rizik od srčanih bolesti
Pun je linoleinske kiseline koja učinkovito štiti organizam od kancerogenih tvari, plaka arterija i dijabetesa zbog čega ga nazivaju i lijekom protiv kardio-vaskularnih tegoba.
2. Pomaže pri mršavljenju
Ghee u sebi sadrži puno nezasićenih masnih kiselina te je savršen izvor zdravih masti - tako potrebnih u procesu mršavljenja.
3. Poboljšava probavu
Kako obiluje maslačnom (butanskom) kiselinom znači da je vrlo dobar za čišćenje crijeva, odražavanje zdrave crijevne flore pa samim time omogućuje bolju i zdraviju probavu.
4. Snižava razinu lošeg kolesterola
S obzirom na već spomenut visok udio nezasićenih masti ghee ima ulogu pročišćivača krvi te samim time snizuje razinu lošeg kolesterola.
5. Manje je poznato - ali ghee tako divno pomlađuje kožu
Mogli bismo ga nazvati i savršenim prirodnim borcem protiv dehidracije kože - od redovne konzumacije primijetit ćete kako vaša koža postaje mekša, elastičnija, sjajnija, a vi djelujete sve mlađe i mlađe.
6. Idealan je i za vanjsku primjenu
Njime možete ubrzati proces zacjeljenja rana, opeklina, upalnih procesa na koži te žuljeva.
Kako ga napraviti.
Običan maslac stavite u posudu na laganu vatru dok se cijeli na otopi. Potom možete pojačati vatru da maslac zakuha, a onda opet smanjiti i pustiti ga da lagano kuha minimalno 40-50 minuta. Ne trebate ga miješati, samo s vremena na vrijeme žlicom pokupiti krut mliječnu tvar koja će se prilikom kuhanja pojavljivati na površini.
Ghee je praktički gotov kada maslac postane prozirna tekućina, a na dnu ugledate malo karamelizirane smeđe mliječne masti. Tada ugasite vatru, ostavite ghee da se malo prohladi, a potom ga procijedite gazom i ulijete u običnu staklenku.
Kada se ohladi trebao bi postati krut, s lijepom žutom bojom.
Staklenku potom zaklopite i koristite u što većoj mjeri.