PREHRANA bogata vlaknima pozitivno utječe na cjelokupno zdravlje. Posebno su poznata po koristima za probavu, pri čemu potiču zdravu probavu i mogu poslužiti kao hrana za dobre bakterije u crijevima. Međutim, vlakna pozitivno utječu i na zdravlje srca jer pomažu tijelu izlučiti kolesterol.
Stručnjakinje su za Eating Well izdvojile najbolje vrste namirnica koje možete, i trebate, konzumirati kako biste istovremeno brinuli o zdravlju srca i probave.
Bademi
Dijetetičarka Alexia Zolis tvrdi da su "bademi na vrhu mog popisa namirnica za zdravlje srca jer također blagotvorno djeluju na probavu". Ove zdrave namirnice bogate su mononezasićenim i polinezasićenim mastima te predstavljaju pristupačan način za jačanje zdravlja srca. Osim toga, sadrže i vlakna koja podržavaju zdravu probavu.
Zolis ističe da pola šalice badema sadrži oko osam grama vlakana. "To je otprilike trećina dnevne preporučene količine vlakana", dodaje ona.
Jabuka
Kao drugu namirnicu, stručnjakinje su izdvojile jabuke. Ovo voće je "izvrstan izbor za zdravlje srca i probave jer sadrži vlakna, ključnu komponentu za održavanje zdrave probave i razine kolesterola u krvi", ističe nutricionistica Alyssa Smolen.
Jabuke je dobro jesti jer sadrže pektin, vrstu topivih vlakana koja djeluje kao prebiotik, hraneći korisne crijevne bakterije i pomažući u snižavanju kolesterola.
Avokado
Avokado je još jedna namirnica koju je korisno jesti za zdravlje srca i probave. Iako je bogat masnoćama, većina tih masnoća su srčano zdrave mononezasićene masti. Osim toga, avokado je odličan izvor vlakana; jedan avokado sadrži čak devet grama vlakana, što čini 32 posto dnevne vrijednosti.
Cikla
Cikla je povrće bogato prehrambenim nitratima koje tijelo pretvara u dušikov oksid, poboljšavajući cirkulaciju i protok krvi. Fermentirana cikla također sadrži probiotike koji njeguju crijeva, prenosi Eating Well.
Bobičasto voće
Bobičasto voće je prepuno antioksidansa i polifenola koji smanjuju upalu, poboljšavaju funkciju krvnih žila i snižavaju krvni tlak. Također, bobičasto voće poput jagoda, malina, kupina i borovnica bogato je vlaknima. Čak jedna šalica malina ili kupina sadrži oko osam grama vlakana.
Leća
Leća je biljka iz porodice mahunarki, bogata vlaknima i biljnim proteinima koji podržavaju zdravlje srca i probave. Djeluje kao prebiotik, hraneći korisne bakterije u crijevima.
Orasi
Kako prenosi Eating Well, orasi su izvrstan izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), biljne omega-3 masne kiseline koja pomaže u snižavanju LDL kolesterola. Također podržavaju rast korisnih crijevnih bakterija te proizvode kratkolančane masne kiseline koje smanjuju upalu u crijevima.
Zobene pahuljice
Kao posljednju namirnicu stručnjakinje su izdvojile zobene pahuljice. Zob sadrži beta-glukan, topiva vlakna koja pomažu u snižavanju LDL kolesterola i podržavaju zdravlje srca. Također djeluje kao prebiotik, hraneći korisne bakterije u crijevima.