Foto: Shutterstock
NEMOGUĆE je ostvariti značajno mršavljenje bez adekvatne dijete kojom kontroliramo unos kalorija. Dobra dijeta predstavlja dobar odabir kvalitetnih namirnica i redukciju unosa ukupne količine kalorija, ali i ostale individualne prilagodbe kako bi pojedinac lakše došao do cilja.
Kada bi pitali većinu ljudi koji su na dijeti jedu li ugljikohidrate, većina bi vam sigurno dala negativan odgovor. Također, sigurno većina ljudi misli kako ugljikohidrati ne mogu biti dio dijete te kako su oni jedni od glavnih krivaca za pretilost.
Prije svega valja napomenuti kako debljanje ne uzrokuje niti jedan nutrijent zasebno, niti jedna određena namirnica, već je višak kilograma rezultat kontinuiranog prekomjernog unosa ukupne količine kalorija.
Istraživanja su pokazala kako je razlika između količine unijetih i potrošenih kalorija jedini faktor koji utječe na smanjenje tjelesne težine, te kako omjer nutrijenata u tom slučaju nije važan; s obzirom na mršavljenje, nema razlike između dijete s niskim unosom ugljikohidrata i balansirane dijete s većim unosom ugljikohidrata, ali istim kalorijskim unosom. Dakle, nije važno koliko ugljikohidrata, proteina ili masti unosite, dok je god ukupna količina kalorija manja od potrošnje vi ćete mršavjeti.
Unos ugljikohidrata treba prilagoditi individualnim ciljevima i načinu života. Osobe koje su prilično aktivne te se bave raznim aktivnostima i sportovima izdržljivosti svakako imaju korist od većeg omjera ugljikohidrata u njihovoj prehrani unatoč tome što su možda u jednom periodu na dijeti. Dijete s visokim udjelom proteina koje su optimalne za očuvanje mišićne mase zahtijevaju smanjenje unosa kalorija na račun ugljikohidrata, stoga ih je tada potrebno reducirati.
Nemojte svoju dijetu bazirati na strahu od ugljikohidrata i paziti da ih rigorozno izbjegavate, već vodite računa o ukupnom omjeru namirnica koje čine vašu prehrani i prilagodite unos ugljikohidrata svojim potrebama. Netko će puno lakše podnijeti balansiranu dijetu s podjednakim unosom svih nutrijenata, dok će nekome više odgovarati veći udio proteina, a manji ugljikohidrata, ali dok je god ukupan unos kalorija manji od potrošnje rezultati neće izostati.