AKO se poželite opustiti uz nekoliko pića s prijateljima, a ljeto je najbolje vrijeme za to, sigurno biste htjeli izbjeći sutrašnji mamurluk. Eat This, Not That nudi nekoliko savjeta koji bi vam u tome mogli pomoći.
Umjereno i polako
Gotovo polovica ispitanika izjavila je da je polagano pijenje ključ za sprječavanje mamurluka. To znači da ne biste trebali piti više od dva pića po satu, a ta količina može nešto varirati, ovisno o vašoj visini i težini. Standardna količina pića je jedna čaša vina od 0.25 l, jedna boca piva od 0.33 l ili doza od 0.03 l žestokog pića.
Odaberite pića s nižim udjelom alkohola
Troje od pet ljudi je u anketi reklo da zapravo preferiraju pića s niskim udjelom alkohola, jer im je tako lakše kontrolirati količinu koju popiju. Pivo, vino, radleri i blagi kokteli neke su od najčešćih opcija. Dakako, brzina kojom pijete također je važna.
Jedite prije nego što popijete
Značajnih 45 posto ljudi u anketi kune se u obrok prije pića. Pijenje na prazan želudac opasno je iz nekoliko razloga. Brže ćete se opiti, naglo će vam skočiti šećer u krvi i mogli biste iskusiti napadaje gladi kada vam šećer u krvi ponovo padne. Osim toga, vjerojatno ćete iskusiti i gori mamurluk.
Preskočite konzumaciju tamnih žestokih pića
Samoproglašeni pametni konzumenti alkohola izbjegavaju pića s visokim udjelom šećera i tamna pića. Dok studije pokazuju da je etanol u piću taj koji ima najveći učinak na mamurluk, one također sugeriraju vezu između jakih žestokih pića, poput burbona, viskija i konjaka, i intenziteta mamurluka. Tamnija žestoka pića i crno vino obično teže padaju na želudac, pa dobro razmislite pri izboru onoga što ćete piti.