Četiri najbolja pića bogata antioksidansima koja možete piti ako imate dijabetes

Foto: Shutterstock

ANTIOKSIDANSI su fitonutrijenti koji svojim korisnim svojstvima promiču zdravlje zahvaljujući tome što djeluju na slobodne radikale. Oni čiste slobodne radikale i izbacuju ih iz tijela, smanjujući oksidativni stres. Smanjenjem oksidativnog stresa mogu se smanjiti i upale u tijelu, što može utjecati na smanjenje rizika od bolesti u budućnosti i poboljšanje inzulinske rezistencije.

"Smanjenje upale može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, što posebno koristi osobama s dijabetesom, koje imaju veći rizik od razvoja takvih problema", ističe dijetetičarka Erin Palinski-Wade.

Antioksidansi su korisni za zdravlje, a moguće ih je pronaći u voću, povrću i određenim napicima koji se mogu konzumirati na različite načine. Dijetetičarka otkriva nekoliko najboljih opcija za piće koje možete često konzumirati ako imate dijabetes. 

Zeleni čaj bez kofeina

Zeleni čaj sadrži polifenole, snažne antioksidanse koji su pokazali velik potencijal u smanjenju oksidativnog stresa. Prema nedavnim istraživanjima, spojevi u zelenom čaju, zvani katehini i teanin, pokazuju antioksidativne učinke koji pomažu smanjenju upale, zaštiti zdravlja mozga te poboljšanju tolerancije glukoze i funkcije inzulina, prenosi Eating Well.

"Ograničite unos kofeina jer kofein može povisiti razinu šećera u krvi kod nekih osoba", objašnjava dijetetičarka.

Sok od šipka od sto posto voća

Dijetetičarka ističe da bi stopostotni sok od šipka trebali piti imali dijabetes ili ne. "Stopostotni sok od šipka može poboljšati osjetljivost na inzulin, olakšavajući regulaciju razine šećera u krvi zbog visokog sadržaja polifenola", objašnjava ona. 

Kako prenosi Eating Well, šipak sadrži razne polifenole, uključujući antocijane, flavonoide i fenolne spojeve, koji su važni za smanjenje upale, poboljšavanje kontrole glukoze i odgovora na inzulin, što na kraju pomaže boljem upravljanju dijabetesom. Primjerice, oko 120 mililitara soka od šipka sadrži oko 15 grama prirodnog šećera, što je dobra količina koju treba održavati kako bi se izbjeglo naglo povećanje razine šećera u krvi.

Smoothieji

Smoothieji su jedan od najboljih načina kako odjednom možete unijeti puno hranjivih tvari u tijelo. Od povrća i voća do sjemenki, zobi i drugih dodataka. Ovi napici mogu biti bogati prirodnim šećerima, a u njih se mogu dodati i proteini ili namirnice bogate zdravim mastima kako bi se ublažio porast šećera u krvi, prenosi Eating Well. 

Nutricionistica Lorena Drago preporučuje da isprobate "porciju zamrznutog bobičastog voća, dodate šaku zelenog povrća za antioksidanse i vlakna, mjericu proteina u prahu ili šalicu nemasnog grčkog jogurta te žlicu maslaca od kikirikija i sve pomiješate". 

Sok od šljiva od sto posto voća

Šljive nisu samo dobre za probavu, već sadrže i antioksidanse koji smanjuju upalu, poput polifenola. Uz to, stopostotni sok od šljiva prirodni je izvor dijetalnih vlakana. 

"Sadržaj vlakana može podržati regulaciju apetita, zdravlje crijeva i ravnotežu šećera u krvi. Neka istraživanja sugeriraju da spojevi pronađeni u šljivama, kao što su fenolna kiselina i antioksidansi, mogu pomoći u poboljšanju osjetljivosti na inzulin", tvrdi Palinski-Wade.

Sok od šljive od otprilike 120 mililitara sadrži oko dva grama vlakana, 20 grama ugljikohidrata i pet esencijalnih vitamina i minerala, uključujući kalij. Sadržaj ovih korisnih nutrijenata može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i zaštiti od srčanih bolesti. To je izuzetno važno jer osobe s dijabetesom imaju povećan rizik od razvoja srčanih bolesti. Međutim, budući da je sok od šljiva bogat ugljikohidratima, važno je kombinirati ga s izvorom proteina i zdravih masti kada ga uključite u prehranu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.