Četiri skupine ljudi moraju biti oprezne s trešnjama

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Sezona je trešanja, mnogima omiljenog voća. One sadrže puno vlakana koja pomažu probavi i reguliraju metabolizam lipida. Sadrže i vitamine A i C te skupine B, uključujući tiamin i niacin, kao i organizmu neophodne minerale.

Ali, unatoč korisnim tvarima, trešnje mogu biti štetne za zdravlje nekih ljudi te izazvati bol u trbuhu, nadutost, plinove i proljev. Na primjer, vlakna mogu pogoršati simptome kod pacijenata sa sindromom iritabilnog crijeva, čirom na želucu ili dvanaesniku. Kod ovih bolesti bolje je ne jesti trešnje.

Oni koji pate od alergija na pelud breze, također trebaju biti oprezni jer mogu doživjeti unakrsnu alergijsku reakciju na bobičasto voće. Ako osoba ima individualnu netoleranciju ili alergiju na trešnje, bolje je da ih uopće ne konzumira.

Koliko trešanja pojesti dnevno?

Tipična veličina porcije trešanja iznosi 140 grama, odnosno oko 21 trešnje. Ova količina sadrži 90 kalorija, 3 grama vlakana te zdravu dozu kalija i vitamina C, prema USDA.

Za neke ljude, konzumiranje bilo čega više od jedne porcije dnevno može uzrokovati želučane tegobe, proljev ili povećanu učestalost obavljanja velike nužde.

Ako namjeravate jesti trešnje, pazite da ne žvačete ili gutate koštice, jer mogu biti otrovne ako se jedu u velikim količinama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.