Cijeli trening na samo jednoj spravi kojeg vjerojatno nikada ne radite

Foto: 123rf

JEDNO vrijeme je bila iznimno popularna, no onda odjednom - teretane pune ljudi, a ergometri - prazni. Zašto? Jeste li ikada vježbali na toj spravi, i ako jeste - zašto ste odustali?

Znate li da se na ergometru može odraditi doslovno cijeli trening i da stoga ne čudi da brojni CrossFiteri kombiniraju svoje treninge s tom spravom. Zapravo - diljem Amerike otvaraju se čak i mini fitness studija s ergometrima kao glavnim motivima vježbanja, a opet - čini se da su oni i dalje prilično zanemareni.

Više od treninzima na ergometru govorio je nedavno instruktor u Row Club rowing studiju iz San Francisca gdje je ekipa složila takav ubojiti trening samo na jednoj spravi, a suradnica portala Pop Sugar Fitness probala je trening i kaže - Holly Cow! Koji je to bio trening! Težak, ali nevjerojatan. Osjećam svaki mišić na svom tijelu, a nije da nemam svakodnevnog iskustva u treniranju.

Jer ergometar stvarno ima niz svoji prednosti:

1. To je stvarno sprava za cijelo tijelo!
Ona pokreće čak 86 posto mišića u našem tijelu i po tome joj nema baš ravne, a osim što svim tim mišićima omogućava vježbu uz potrebno opterećenje ujedno je i super kardio sprava za još brže sagorijevanje kalorija te zdravije srce.

2. Stvarno je učinkovita. Znaju to i u NASA-i. Naime, kako stručnjaci to vole istaći vježbanje na ergometru - pola sata, isto je kao otprilike sat i pol bicikliranja - pa vi odlučite što vam je učinkovitije, posebno ako već jeste član teretane u kojoj imate i jedno i drugo.

3. Itekako je svestran! Potezi koje radite u veslanju lako se mogu „prenijeti" na mehaniku drugih pokreta - izvan teretane ili u drugim vrstama vježbanja. I zapravo, iako vam se na prvu čini kako vježbe potezanja nemaju tako značajnu funkciju,primjerice za mišiće stražnjice, iznenadili biste ste se koliko ste samo u krivu. To će vam reći svatko poslije adekvatnog treninga na njoj.

4. Sprava koja čuva od ozljeda
- ili, idealna sprava za sve one koji saniraju svoje ozljede, primjerice koljena, zglobova.

Kada se izvode treninzi na ergometru tu nema puno mudrovanja - različita "opterećenja" i intenzitet vježbanja (sporije, srednje, brzo) - i vaš trening zaista može biti odrađen samo na jednoj spravi, a kao da ste upravo sat vremena "kružili" i konstantno mijenjali vježbe kako bi u treningu uključili veliku većinu svojim mišića.



 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.