Dijetetičari: 4 biljna proteina koje biste trebali jesti za inzulinsku rezistenciju

Foto: Pexels

OTPORNOST na inzulin je stanje u kojem stanice tijela ne reagiraju dobro na inzulin, što otežava njihovu sposobnost apsorpcije glukoze iz krvotoka. Ovo stanje potiče gušteraču da proizvodi više inzulina, što s vremenom može dovesti do predijabetesa i dijabetesa tipa 2.

Dobra vijest je da se puno toga može kontrolirati prehranom. Kako prenosi Eating Well, uravnotežena prehrana uključuje konzumaciju raznovrsnih cjelovitih žitarica, povrća, voća i nemasnih proteina.

Dijetetičarka Elizabeth Huggins tvrdi da "biljni proteini u prehrani mogu imati snažan učinak na otpornost na inzulin". "Oni sadrže i proteine i vlakna te su obično niskog sadržaja zasićenih masti." Evo koje je to vrste proteina izdvojila.

Suhi grah

Svaka šalica suhog graha sadrži 15 grama proteina i 15 grama vlakana. Kada se namoči i skuha, grah je hrana s niskim glikemijskim indeksom, što znači da ne podiže razinu šećera u krvi brzo. Grah je također dobar izvor magnezija, minerala koji može igrati ulogu u metabolizmu glukoze i poboljšanju osjetljivosti na inzulin.

Leća

Poput suhog graha, leća je puna proteina i vlakana, pružajući 15.5 grama proteina i 13.5 grama vlakana po šalici. Istraživanja pokazuju da proteini iz ovih moćnih i šarenih mahunarki mogu blokirati probavne enzime da dođu do škroba, smanjujući količinu glukoze koju tijelo može apsorbirati iz njih, prenosi Eating Well.

Slanutak

Slanutak, bogat vlaknima i proteinima, ima 14.5 grama proteina i 12.5 grama vlakana po svakoj šalici. Iako sadrže škrob, ove bež mahunarke imaju jedinstven kemijski sastav koji otežava probavu škroba, usporavajući probavu i apsorpciju ugljikohidrata. Rezultat? Potencijalno niži skokovi u razini šećera u krvi.

Edamame 

Edamame (mekana i slatka zrna soje) ima 18 grama proteina i 8 grama vlakana po šalici. Proizvodi od soje, poput edamamea, mogu pozitivno utjecati na regulaciju šećera u krvi utječući na signalizaciju inzulina te poboljšavajući apsorpciju glukoze, metabolizam i osjetljivost na inzulin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.