Dijetetičari: Ovo je znak da konzumirate previše mliječnih proizvoda

Foto: Pexels

Mliječni proizvodi često su glavna komponenta omiljenih jela poput lazanja i tjestenine sa sirom. Ako smo ljubitelji sira, teško je zamisliti život bez ovih ukusnih jela, a ne smijemo zaboraviti ni na sladoled.

Također, mliječni proizvodi mogu biti dio mnogih zdravih obroka, poput omleta i salata. Ipak, mnogi smatraju da sir nije zdrav zbog visokog udjela masti. Međutim, to nije nužno istina.

"Mliječni proizvodi imaju zdravstvene koristi i mogu biti dio nutritivne prehrane", ističe dijetetičarka Emily Van Eck za Parade.

Dijetetičarka Sheri Gaw dodaje da neki mliječni proizvodi, poput jogurta, sadrže probiotike koji su dobri za probavu. Ipak, unatoč zdravim svojstvima, postoji rizik od prekomjernog unosa. Gaw objašnjava da su probavni problemi, poput plinova, proljeva i nadutosti, znakovi da netko konzumira previše mliječnih proizvoda, posebno ako ne podnosi laktozu.

No, ako osoba nema problema s laktozom, glavni znak da jede previše mliječnih proizvoda jest povećanje LDL kolesterola ili krvnog tlaka. Gaw napominje: "Mliječni proizvodi sadrže natrij, a neki, poput punomasnog mlijeka, vrhnja i sladoleda, imaju visoke razine zasićenih masti, što može utjecati na zdravlje srca." 

Dakle, stručnjakinje savjetuju da ne jedemo više od tri porcije mliječnih proizvoda dnevno. Također, važno je provjeravati oznake na hrani i smanjiti unos proizvoda koji su visoki u šećeru ili natriju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.