Nutricionist objasnio što se događa s tijelom ako svaki dan jedemo svinjsku mast

Foto: Shutterstock

Unatoč visokom sadržaju kalorija, smatra se da svinjska mast može imati dobar učinak na zdravlje ako se jede umjereno. Svinjska mast sadrži oko 40 posto zasićenih masti, oko 50 posto mononezasićenih masti i oko 10 posto polinezasićenih masti.

Svinjska mast je bogata vitaminima A, D i E koji jačaju imunološki sustav, kao i elementima kao što su selen, kalcij, magnezij, mangan, fosfor, cink, natrij, bakar i željezo.

"S druge strane, svakodnevno jedenje svinjske masti može povećati količinu kolesterola u krvi. Osim toga, svinjska mast se ne preporučuje osobama koje imaju problema s gušteračom jer je mast teško probavljiva i može izazvati žgaravicu i bol", rekao je nutricionist Mihael Kutuzov.

On ističe da svinjska mast može povećati rizik od nastanka žučnih kamenaca, ali ipak ne savjetuje ljudima da se potpuno odreknu ove namirnice.

"Unos svinjske masti treba biti umjeren. Preporuka je ne unositi više od 15 do 20 grama svinjske masti dnevno", dodao je nutricionist.

Dakle, iako se ne smatra zdravom u usporedbi s omega-3 mastima poput maslinovog ulja, svinjska mast ipak se može koristiti u umjerenim količinama kao dio uravnotežene prehrane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.