Voda neće izliječiti mamurluk, pokazuje novo istraživanje

Foto: Pexels

Većina nas je čula savjet da je pijenje vode nakon noći uz alkohol najbolji način da izbjegnemo mamurluk. No, prema najnovijim istraživanjima sa Sveučilišta Utrecht, pijenje vode možda nije čudotvorni lijek za mamurluk kakvim ga smatramo.

Istraživači su analizirali podatke iz tri studije kako bi ispitali učinke pijenja vode na simptome mamurluka. U studijama su promatrali ljude koji su pili vodu prije spavanja nakon konzumacije alkohola i one koji nisu. Iako su oni koji su pili vodu osjećali manje dehidracije, bolovi, mučnina i iscrpljenost bili su jednako prisutni kod obje skupine.

Zaključak? Voda može pomoći u ublažavanju žeđi i osjećaja suhih usta, ali neće ukloniti glavobolju i mučninu koje prate mamurluk.

Dehidracija nije jedini krivac

Dr. Johnny Parvani objašnjava da mamurluk nije samo rezultat dehidracije već i složenog procesa metaboliziranja alkohola. "Mamurluk je kombinacija učinaka oksidativnog stresa, upale i dehidracije", kaže dr. Parvani. Dok dehidracija uzrokuje žeđ i suha usta, glavni simptomi poput glavobolje i mučnine povezani su s reakcijom tijela na alkohol i upalom koju izaziva.

Pijenje vode neće spriječiti mamurluk

Studija je također pokazala da pijenje vode tijekom ili nakon konzumacije alkohola nije učinkovito u sprječavanju mamurluka. Glavni autor studije, dr. Joris Verster, napominje: "Što više pijete, veća je vjerojatnost da ćete patiti od mamurluka. Voda može pomoći kod žeđi, ali neće izliječiti simptome poput glavobolje i mučnine."

Iako pijenje vode može ublažiti osjećaj dehidracije, ono ne može potpuno riješiti mamurluk. Dehidracija i mamurluk su dvije neovisne posljedice konzumacije alkohola – dehidraciju možete brzo riješiti vodom, ali simptomi mamurluka mogu trajati cijeli dan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.