Dijetetičarka istaknula četiri razloga zašto bismo redovito trebali jesti cvjetaču

Foto: Unsplash

CVJETAČA je popularno povrće koje mnogi vole jesti, a poznato je po mnogim zdravstvenim dobrobitima. Dijetetičarka Nichole Andrews otkrila je tri zdravstvene dobrobiti cvjetače koje se ostvaruju ako se cvjetača redovito konzumira u prehrani.

Cvjetača je bogata vlaknima

Cvjetača može pomoći u povećavanju unosa vlakana, prenosi Eating Well i dodaje da jedna šalica cvjetače sadrži oko dva grama vlakana. Najpoznatija zdravstvena dobrobit povezana uz vlakna je njihov utjecaj na stvaranje crijevnog mikrobioma, što je važno za probavu, apsorpciju hranjivih tvari i imunološku funkciju, objašnjava dijetetičarka Nichole Andrews.

Može pomoći u smanjenju upale

Ako ima upalnu bolest crijeva ili sindrom iritabilnog crijeva, redovita konzumacija cvjetače može utjecati na smanjenje upale zahvaljujući antioksidativnim i protuupalnim spojevima, tvrdi dijetetičarka. Protuupalna svojstva cvjetače mogu pomoći u smanjenju sustavne upale u cijelom tijelu, a ublažavanje upala može pomoći u smanjenju rizika od razvoja kroničkih zdravstvenih problema.

Pozitivno utječe na probavno zdravlje

Zbog sadržaja prebiotičkih vlakana, cvjetača pomaže hraniti korisne bakterije u vašim crijevima. "Imati zdrav crijevni mikrobiom ključno je za cjelokupno blagostanje, a da ne spominjemo smanjenje rizika od raka debelog crijeva", objašnjava Andrews. Dovoljan unos vlakana potiče zdravu probavu i pomaže osigurati da imate redovitu stolicu, prenosi Eating Well. 

Utječe na zdravlje srca

Zahvaljujući visokom udjelu vlakana i spojeva poput sulforafana i glukozinolata, redovita konzumacija cvjetače može sniziti razinu kolesterola, smanjiti upalu i utjecati na cjelokupno zdravlje srca, tvrdi dijetetičarka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.