Dijetetičarka upozorava na pet dodataka prehrani koji uzrokuju nadutost i upalu

Foto: Shutterstock

Dodaci prehrani koriste se za poboljšanje zdravlja i popunjavanje nedostataka u prehrani, ali nisu svi dodaci jednaki. Dok mnogi osiguravaju važne vitamine i minerale, neki mogu uzrokovati neželjene nuspojave, poput nadutosti i upale. Štoviše, određeni dodaci prehrani mogu poremetiti probavu. Dijetetičarka i nutricionistica, Krutika Nanavati, upozorila je na pet takvih dodataka prehrani.

1. Željezo

Dodaci željeza ponekad mogu uzrokovati nuspojave poput upale i nadutosti. Visoke doze mogu biti naštetiti probavnom sustavu, što dovodi do simptoma poput grčeva u želucu, plinova i zatvora.
"Pretjerani unos željeza može dovesti do probavnih smetnji, uključujući nadutost i zatvor", kaže dijetetičarka za SheFinds.

2. Magnezij

Suplementi magnezija često se uzimaju kako bi se podržala funkcija mišića i opća dobrobit, ali Nanavati napominje: "Iako je magnezij neophodan za mnoge tjelesne funkcije, prekomjerni unos može uzrokovati proljev i nadutost."

3. Probiotici

Dijetetičarka ističe da neki sojevi probiotika mogu izazvati nadutost i plinove kod osoba s osjetljivim probavnim sustavom. "Određeni dodaci, poput vlakana i probiotika, mogu povećati stvaranje plinova te pridonijeti nadutosti", dodala je.

4. Vlakna

Vlakna djeluju tako da apsorbiraju vodu u crijevima, što može dovesti do stvaranja plinova i nadutosti dok se naše tijelo prilagođava povećanom unosu. "Iako su vlakna ključna za zdravlje probavnog sustava, prebrzo i pretjerano konzumiranje vlakana može dovesti do nadutosti i plinova", upozorava Nanavati.

5. Multivitamini

Multivitamini se koriste kako bi se osigurao uravnoteženi unos esencijalnih hranjivih tvari, ali potencijalno mogu uzrokovati nadutost i upalu. To se može dogoditi kada su određeni vitamini i minerali, poput željeza, magnezija ili kalcija, uključeni u većim dozama što može iritirati probavni trakt.

Dijetetičarka navodi: "Pretjerani unos određenih vitamina ili minerala može dovesti do probavnih problema. Osim toga, neki dodaci, poput željeza i magnezija, mogu pridonijeti upalama u tijelu, što može pogoršati nadutost i druge probavne simptome."

Zaključno, Nanavati predlaže savjetovanje sa zdravstvenim djelatnikom prije početka bilo kakvog novog režima suplementacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.