Dijetetičarka: Želite smanjiti rizik od raka crijeva? Izbjegavajte ovu hranu

Foto: Shutterstock

Iako se rak debelog crijeva tradicionalno smatrao bolešću koja se dijagnosticira kasnije u životu, istraživanja pokazuju da se sve više mlađih osoba suočava s ovom dijagnozom. Danas je rak debelog crijeva vodeći uzrok smrti od raka kod muškaraca mlađih od 50 godina, a drugi najčešći uzrok kod žena iste dobne skupine, odmah iza raka dojke. S druge strane, broj dijagnoza kod osoba starijih od 60 godina posljednjih godina opada.

Prehrana može imati značajnu ulogu u razvoju raka debelog crijeva u ranoj fazi, prema istraživanjima.

"Ograničavanje određenih namirnica može biti prvi ključni korak prema smanjenju ovog rizika", kaže dijetetičarka Kristin Kirkpatrick za Today.

Dakle, ovo su neke namirnice koje treba izbjegavati kako bismo smanjili rizik od raka debelog crijeva.

1. Crveno meso, osobito prerađeno meso

"Brojne studije povezuju konzumaciju crvenog i prerađenog crvenog mesa s rakom debelog crijeva, a to potvrđuje nova studija Klinike Cleveland. To istraživanje otkrilo je da metaboliti (tvari koje tijelo proizvodi pri razgradnji hrane) iz ovih vrsta mesa, kao i promjene u mikrobiomu nakon konzumacije, mogu povećati rizik od raka debelog crijeva kod osoba mlađih od 60 godina", upozorava dijetetičarka.

2. Slatka, zaslađena pića

Spomenuta studija Klinike Cleveland identificirala je konzumaciju zaslađenih pića kao čimbenik rizika za rani razvoj raka debelog crijeva, a druge studije potvrđuju ovu povezanost.

"Istraživanje iz 2020. provedeno na 96.000 žena pokazalo je da su žene koje su pile dva ili više zaslađenih napitaka dnevno imale dvostruko veći rizik od razvoja ranog raka debelog crijeva u usporedbi sa ženama koje su pile dva ili manje napitaka dnevno", objašnjava Kirkpatrick.

3. Visoko prerađena hrana

Studija iz 2023. otkrila je da konzumacija ultraprerađene hrane povećava rizik od razvoja prekursora raka debelog crijeva, poput polipa, tumora i lezija. Primjeri visokoprerađene hrane uključuju:

  • Prerađeno meso
  • Zaslađene napitke
  • Žitarice za doručak
  • Smrznute obroke
  • Čips
  • Slatkiše
  • Alkohol

Pored prehrane, istraživanja pokazuju da postoje i drugi načini kojima možemo smanjiti rizik od ranog raka debelog crijeva, što uključuje:

  • Prestanak (i ne početak) pušenja
  • Redovito vježbanje
  • Održavanje zdrave razine šećera u krvi
  • Održavanje zdrave tjelesne težine

"Osim toga, ako imate bliskog rođaka s rakom debelog crijeva, primjećujete promjene u navikama crijeva koje ne prolaze ili imate rektalno krvarenje, posjetite svog liječnika", zaključuje dijetetičarka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.