Djevojka se ne može tuširati, znojiti ni plakati a da ne dobije osip i migrenu

STUDENTICA koja je alergična na vodu progovorila je o ovom rijetkom stanju zbog kojeg joj se pojavljuje jak osip svaki put kad se znoji, plače ili tušira.

Tessi Hansen-Smith iz Kalifornije dijagnosticirana je akvagena urtikarija u dobi od samo deset godina i ona kaže da bolest dominira njezinim životom, prenosi portal LadBible.

Utječe na nju do te mjere da se mora na najmanje udaljenosti voziti sveučilišnim prijevozom po kampusu kako se ne bi oznojila.

Odlučila je progovoriti kako bi skrenula pozornost na svoje stanje i pomogla drugima.

"Stvarno je teško živjeti s ovim stanjem zbog kojeg sam alergična čak na vlastite suze, slinu i znoj. Jako sam sklona iscrpljenosti zbog vrućine i moram izbjegavati fizičke aktivnosti. Čak se moram voziti oko svog kampusa jer se inače na predavanju pojavim s groznicom, migrenom i osipima, a nakon toga mi je stvarno teško koncentrirati se", rekla je ova 21-godišnjakinja.

Ako i pojede nešto što u sebi sadrži puno vode, njeno tijelo reagira.

"Patim od velikih mišićnih umora i mučnina, bolest se obično pojavi nakon što pojedem nešto s puno vode, poput voća i povrća. Čak i pijenje vode može uzrokovati posjekotine na mom jeziku."

Mislili su da je reakcija na sapun

Tessina obitelj prvi je put primijetila da nešto nije u redu kad joj se u dobi od osam godina nakon tuširanja pojavio osip. U to su se vrijeme mislili da je alergična na određenu vrstu sapuna.

"Mislili smo da je sapun", kaže Tessa, "Isprobali smo jedan po jedan proizvod, da vidimo na koji reagiram. Za smanjenje osipa uzimala sam tablete za alergiju, koje su djelovale i osipa više nije bilo, ali akvagenična urtikarija se s godinama pogoršava, tako da su lijekovi nakon nekog vremena prestali pomagati."

Nakon što su shvatili da nije riječ o jednostavnoj alergiji na sapun, Tess i njena mama provele su vlastito istraživanje kako bi došle do uzroka njezinih tajanstvenih napada.

Svaki dan mora piti tablete

Tessa danas uzima devet tableta dnevno u nadi da se simptomi bolesti neće pojavljivati.

"Akvagena urtikarija je ponekad mentalna igra, teško je svaki dan uzimati toliko tableta, a znaš da bolest zapravo nikada neće prestati. U jednom trenutku sam uzimala 12 tableta dnevno, trenutno ih uzimam devet. Često me podsjećaju da ne postoji lijek za akvagenu urtikariju i da nikada neću biti u potpunosti zdrava, što je ponekad teško čuti", rekla je.

No unatoč svakodnevnim izazovima s kojima se Tessa susreće, odlučna je da neće dopustiti da joj bolest odredi ostatak života.

"Uvijek sam bila odlučna u tome da budem neovisna i da napustim svoj rodni grad zbog fakulteta. Svaki dan radim stvar po stvar, a neki dani su bolji od drugih. Kad stignem na sva predavanja u danu, to označim kao pobjedu u svojoj knjižici", izjavila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.