IAKO vam pronalazak dlake u hrani može ubiti apetit, neće ubiti vas. Zapravo, to vjerojatno uopće neće utjecati na vaše zdravlje.
Popular Science pojašnjava da kosa uglavnom sadrži keratin, protein koji ne predstavlja prijetnju ako se pojede. I premda je tehnički moguće na kosi naći bakteriju Staphylococcus aureus, to vjerojatno nije dovoljno da izazove bilo kakav gastrointestinalni poremećaj. Ako je dlaka zalutala u jelo prije nego što je skuhano na visokoj temperaturi, šanse za trovanje su još manje.
"Unošenje vlasi ili dvije vjerojatno neće biti problematično", rekao je profesor dermatologije Adam Friedman za Vice.
Problem kod jedenja vlasi kose može se javiti kod ljudi koji imaju naviku jesti kosu. Trihofagija je psihološki poremećaj kod kojeg ljudi namjerno jedu kosu, što može dovesti do toga da im se kuglice kose nakupe u trbuhu.
Iako vlas kose u vašem tanjuru sama po sebi nije velik rizik, može upozoriti na veći problem.
"Kosa može biti pokazatelj nedostatka sanitarnih uvjeta u objektu u kojem se pripremala hrana", istaknuo je za Vice specijalist za sigurnost hrane u Ministarstvu poljoprivrede SAD-a Archie Magoulas.