PUNO ljudi guli voće, ni ne znajući da se u kori nalazi mnogo zdravih i hranjivih tvari koje pozitivno utječu na cjelokupno zdravlje. Iako je svako voće potrebno dobro oprati prije jedenja, nakon toga ga možete bez brige pojesti s korom. Dijetetičari su za Health Shots izdvojili nekoliko vrsta voća koje mnogi od nas gule, a zapravo to ne bi trebali činiti.
Jabuka
Jabuke su voće u kojima često uživaju odrasli i djeca. To je jedno od najpopularnijih vrsta voća jer se koristi u raznim jelima, desertima i slično, ali kada jedete sam plod, nije ga potrebno guliti. Kora jabuke prepuna je vlakana i antioksidansa. Sadrži kvercetin, flavonoid koji pomaže smanjiti upalu i podržava zdravlje srca, pišu iz Health Shotsa. Također, jedenje jabuke s korom može pomoći u regulaciji probave i razine šećera u krvi.
Šljiva
Šljive su još jedno voće koje mnogi ogule prije jedenja, a zapravo je bolje jesti ih s korom. Kora ovog voća bogata je vlaknima i antioksidansima, posebno antocijaninima koji imaju protuupalna svojstva. Osim toga, antioksidansi u šljivama također pomažu u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.
Kivi
Možda to niste znali, ali kora kivija jestiva je te bogata vlaknima, vitaminom C i antioksidansima, svima korisnim nutrijentima za cjelokupno zdravlje. Sama tekstura kore kivija mnogima bi mogla biti odbojna za jelo, ali sadrži više hranjivih tvari nego samo "meso" kivija, pišu iz Health Shotsa. Kivi je najbolje jesti cijeli kako bi se ojačao imunitet i zdravlje probavnog sustava.
Kruška
Dijetetičari su izdvojili još jedno voće - kruške. Poznato je da mnogi gule krušku, ali to zapravo ne bi trebali raditi. Kora kruške puna je vitamina i vlakana te sadrži više antioksidansa od "mesa" kruške. Također, pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, odlično utječe na zdravlje crijeva i predstavlja izvrstan međuobrok bogat hranjivim tvarima.
Breskva
Kao posljednje voće koje zapravo ne bismo trebali guliti, već samo dobro oprati, dijetetičari su izdvojili breskve. Kora breskve sadrži antioksidanse i vitamin C koji pomažu u zaštiti kože i jačanju imunološkog sustava. Taj vanjski dio breskve sadrži i dijetalna vlakna koja potiču zdravu probavu i pravilan rad metabolizma.