Evo kako ćete provjeriti jedete li svježe namirnice

Foto: Instagram

DONOSIMO nekoliko jednostavnih načina kako da provjerite kvalitetu namirnica koje kupujete i jedete svaki dan.

Piletina

Bijele linije i tanki sloj masti na piletini znak su da je meso tretirano hormonima, kako bi što prije postiglo veću težinu, a takva piletina nije dobra za vaše zdravlje. Također, obratite pozornost i na njezinu boju: ako je žućkasta, nije svježa. Svježa piletina je ružičasta i nije previše mekana na dodir.

Smrznuto voće i povrće

Ako vrećica smrznutog voća ili povrća sadrži komadiće leda, to znači da ona nije čuvana na pravi način.

Meso

Kada birate komad mesa, pritisnite ga prstima. Svježe meso treba biti dovoljno elastično, a vaši bi otisci trebali odmah nestati. Također, isijecite veći komad na pola. Ako je meso tamno, to znači da sadrži dodatke, kako bi duže izgledalo svježe. Prijeđite papirnatim ručnikom preko mesa: ako je svježe, neće ostati previše vlage i krvi na njemu.

Sir

Želite provjeriti sadrži li sir biljne masti? Takav će se sir mrviti kada ga režete. Također, ostavite sir neko vrijeme na sobnoj temperaturi. Kvalitetan sir će postati mekši, ali ako se osuši te se na njemu pojave kapljice vode, bolje ga bacite.

Med

Loš med, kada ga sipate, odmah se razlijeva po površini, dok je kvalitetan med vrlo gust te se neće tako brzo razliti. Ako u medu osjetite miris karamele, to znači da je med prethodno zagrijan, a ako je okus previše sladak, to znači da med sadržava bijeli šećer.

Jogurt

Želite provjeriti sadržava li jogurt biljne masti? U čašu vruće vode stavite žlicu jogurta: ako je loše kvalitete, raspast će se u bijele grudice, a ako je dobre kvalitete, jogurt će se pretvoriti u homogenu smjesu.

Svježi začini

Ako listovi vise sa strane, to znači da je biljka uvela. Također, svježe začinsko bilje je uvijek prirodno zelene boje.

Mekani sir


Stavite kapljicu joda na mekani sir kako biste provjerili sadrži li on škrob. Ako je odgovor da, mrlja će se obojiti u tamnoplavu boju, a ako ne, mrlja će postati žuta ili smeđa. Ostavite malo sira na sobnoj temperaturi, ako sadržava biljne masti, odnosno margarin, on će postati žute boje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.