Evo što će vam se dogoditi ako ćete svaki dan raditi samo sklekove

Foto: 123rf

SKLEKOVI su, uz trbušnjake i čučnjeve, osnovna vježba koje ljudi jednostavno baš i ne vole izvoditi, ali sklekovi posebno imaju jednu veliku prednost. Za razliku od planka koji je statičan, sklekovi puno bolje utječu na jačanje cijelog gornjeg dijela tijela, ruku, prsa, pa čak i nogu. To je nedavno dokazala obična cura iz susjedstva - Leah Wynalek, koja se ove zime odlučila za mali pokus. Inače je bila tjelesno prilično aktivna, na klasičan način - trčala je i plivala - s tijelom koje je izdržavalo takve napore, ali nije bilo nešto ekstra mišičavo niti tonirano. 

Ove zime boljelo ju je koljeno i zato je njena tjelovježba spala samo na povremeno plivanje u kojem je uživala, ali je shvatila da joj je gornji dio tijela još uvijek prilično slab. Zato se i odlučila za vježbu svih vježbi - obične sklekove. 

"Neću vam lagati. Prvih nekoliko dana klela sam svoje bolne i slabe ruke, no kako su dani odmicali, povećavala sam broj ponavljanja i u svoj izazov ubacivala različite varijacije sklekova (na zidu, na koljenima), a vježbala sam doslovno manje od minute - svakog jutra i popodne. 

<<<Sklek - vježba koja aktivira cijelo tijelo<<<

Uvela sam si u rutinu jutarnje vježbanje, prije posla, i jedno popodnevno, za vrijeme stanke na posl.u Jednostavno sam zatvorila vrata svog ureda i u manje od minute obavila svoju rutinu. A ona je otprilike izgledala ovako: 

1. tjedan - ujutro - 10 "zidnih" sklekova; popodne - 5 klasičnih i 5 sklekova na koljenima. 

2. tjedan - ujutro - 15 sklekova uza zid; popodne - 10 klasičnih sklekova.

3. tjedan - ujutro - 15 sklekova na koljenima; popodne - 10 klasičnih i 10 sklekova na koljenima. 

4. tjedan - ujutro - 20 sklekova uza zid ili na koljenima; popodne - 15-20 klasičnih sklekova. 

"Nakon prvog tjedna sklekovi su postali malo lakši, tehnika izvođenja sve bolja, i odjednom sam se krajem trećeg tjedna zatekla u mislima kako jedva čekam sljedeću turu. Prvo zato što su moje ruke postajale zaista vidljivo čvršće i snažnije, a drugo - zato što sam znala da ću u manje od minute ostvariti jednu veliku prednost za cijelo svoje tijelo. Jer kada se izvode pravilno točno osjetite da nisu samo ruke te koje rade. 

>>>Protegni se na najbolji način: Isprobaj hrvački sklek<<<

Moje je tijelo zaista postalo snažnije od te kratke rutine, a ruke posebno. Na njima su se počeli pojavljivati istaknutiji i tvrđi mišići, a iako sam ovaj mjesečni izazov prvenstveno počela raditi da konačno "naučim" raditi prave sklekove, od sada pa nadalje - oni će postati sastavni dio mojih treninga. 

A poanta? - Iako rezultati nisu toliko uočljivi i možda reprezentativni, ali sam sama sebi dokazala da se tijelo može zaista od samo nekoliko minuta dnevno, u samo mjesec dana, dovoljno učvrstiti i ojačati - odnosno, ako želite, - bolje pripremiti za još intenzivnije treninge.", istaknula je Leah za Women's Health. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.