Gastroenterolog tvrdi da je jedan orašasti plod najbolji za zdravlje crijeva

Foto: Pexels

Kada brinemo o zdravlju crijeva, ne podržavamo samo probavu, već i potencijalno jačamo imunološki sustav, raspoloženje i razinu energije. Crijeva su dom za trilijune mikroorganizama koji mogu poboljšati apsorpciju nutrijenata, smanjiti upalu i možda smanjiti rizik od nekih kroničnih bolesti.

Kad je riječ o održavanju zdravlja crijeva, prehrambene odluke koje donosimo mogu značajno utjecati na naš mikrobiom. Među raznim opcijama, orašasti plodovi ističu se kao posebno korisni. Nisu samo ukusan međuobrok, već i izvor nutrijenata koji podržavaju naš probavni sustav. Dok svi orašasti plodovi pružaju vlakna pogodna za probavu, možda smo se zapitali koji je najbolji izbor za očuvanje zdravlja crijeva.

Srećom, gastroenterolog dr. Will Bulsiewicz ima odgovor: orasi.

Orasi osiguravaju vlakna, što je vrlo važno za zdravlje crijeva i probavu. "Vlakna su korisna za naš mikrobiom", ističe dr. Bulsiewicz za EatingWell. Vlakna igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja crijeva, potičući redovito pražnjenje crijeva i sprječavajući zatvor. Osim vlakana, orasi također osiguravaju i omega-3 masne kiseline.

Te masne kiseline mogu pospješiti rast korisnih crijevnih bakterija i pomoći u smanjenju upale crijeva, što je ključno za očuvanje zdravlja crijevne sluznice.

Osim toga, antioksidansi prisutni u orasima mogu igrati ulogu u održavanju zdravlja crijeva, štiteći crijevne stanice od oksidativnog stresa, stanja koje može dovesti do oštećenja stanica i upale. Orasi sadrže mnoštvo antioksidativnih spojeva, poput elagitanina i flavonoida, koji dodatno štite probavni trakt i smanjuju upale. Jedan pregled 33 studije sugerira da konzumacija oraha kao dijela zdrave prehrane može pomoći u smanjenju ukupnog rizika od bolesti, uključujući rizik od raka debelog crijeva.

Jedan jednostavan način podržavanja zdravlja crijeva jest konzumiranje više oraha. Orasi su bogati vlaknima, masnim kiselinama i antioksidansima koji potiču zdrave crijevne bakterije i raznolik mikrobiom za bolje zdravlje crijeva, što ih čini vrijednim dodatkom svakoj prehrani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.