Foto: 123rf
Lako ga je napraviti kod kuće, a doslovno vam za njega trebaju zob iz trgovine, voda i dobar blender.
Imate li ga, vaš problem je riješen pa već sutra možete uživati u zdravom zobenom mlijeku.
Zobeno mlijeko ima deset minerala i 15 vitamina, a jedna šalica sadrži 36 posto dnevne preporučene doze kalcija, više od punomasnog kravljeg mlijeka koje nam pruža oko 28 posto dnevne potrebe tog važnog minerala.
Osim toga, ova jeftina varijanta mlijeka sadrži i gotovo dvostruko više vitamina A u odnosu na kravlje mlijeko, a bogato je i vitaminima C, B, D i E.
Bogato je i željezom, pruža oko 10 posto njegove preporučene dnevne doze, a ima i dosta magnezija. I uz sve to nema masti, ako vam je to važno.
Za tri šalice mlijeka treba vam:
1 šalica obične valjane zobi
3 šalice hladne vode
Optimalno, za aromu
2 žličice ekstrakta vanilije
4 datulje ili 1-2 žlice sladila (med, sirup)
Priprema
Prelijte zob vodom u posudi i ostavite je minimalno 20 minuta da se namoči ili ih, još bolje, ostavite preko noći.
Procijedite zob i prebacite je u blender, dodajte tri šalice hladne vode i datulje, ako želite, te zajedno blendajte na najvećoj brzini dok ne dobijete mlijeko bez grudica. Procijedite ga kroz cjedilo ili krpu i dobili ste ukusno mlijeko koje u frižideru možete držati dva-tri dana.
Prije upotrebe ga obavezno protresite, a ostatke zobi koje su ostali u cjedilu ili na krpi iskoristite za palačinke.
Pssst.
Mlijeko nemojte zagrijavati jer biste mogli dobiti želatinoznu tvar.
Ako ćete koristiti tekuće sladilo dodajte ga tek kada dobro procijedite već gotovo mlijeko te ga još jednom, sa sladilom, dobro izblendajte.
Upute su tu: