Nutricionistica iz zemlje najdugovječnijih ljudi otkrila što doručkuje svaki dan

Foto: Shutterstock

Kada se nutricionistica Michiko Tomioka preselila iz Japana u SAD 1990-ih, suočila se s izazovima pronalaženja sastojaka na koje je bila naviknuta. Ipak, neki osnovni sastojci, poput cjelovitih žitarica i mahunarki, bili su joj dostupni, pa je od njih osmislila svoj omiljeni doručak.

Taj obrok naziva "yakuzen zakkokumai", što u prijevodu znači "ljekovita riža s više vrsta žitarica". Riječ je o kombinaciji smeđe riže, mahunarki, fermentirane soje (natto), ukiseljenog povrća (nukazuke), nori algi i prženih sezamovih sjemenki. Uz to, konzumira miso juhu i zeleni čaj.

Michiko tvrdi da ovaj doručak nije samo ukusan, već i izrazito hranjiv i ljekovit. Prepun je vitamina B, C i K, minerala poput željeza, joda, kalija, kalcija i magnezija, te vlakana i probiotika koji podržavaju zdravlje probavnog sustava.

Fermentirani sastojci, poput fermentirane soje i ukiseljenog povrća, bogati su probioticima koji povoljno djeluju na crijevnu floru i opće zdravlje probave. Alge i zeleni čaj sadrže polifenole, snažne antioksidanse koji pomažu u borbi protiv upala, podržavaju imunitet i reguliraju razinu šećera u krvi. Tofu i mahunarke iz juhe i rižine baze nude visokokvalitetne proteine i esencijalne aminokiseline bez kolesterola i negativnog utjecaja na okoliš, što je čest slučaj s mesom ili mliječnim proizvodima.

Michiko obično priprema veće količine svojih sastojaka na početku tjedna što joj olakšava svakodnevno slaganje doručka.

"Kada je sve pripremljeno unaprijed, slaganje ovog doručka traje samo nekoliko minuta. Ako ste u žurbi, možete napraviti 'onigiri' kuglice (riža umotana u nori alge) koje su idealne za ponijeti kao doručak ili užinu", poručila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.