Grčki jogurt nije najbolji - prešišao ga je ovaj s još više proteina, bez masti i još manje šećera

Foto: 123rf

IAKO je na sjeveru Europe poznat već tisućama godina, zovu ga i vikinškom superhranom, jogurt znan kao Skyr tek je nedavno počeo plijeniti puno veću pažnju ostatka svijeta. I čini se da je s tim novim uzletom na tržište već sada potukao dosad najzdraviji jogurt na svijetu - onaj Grčki. 

Priča o Skyru - super jogurtu koji dokazano ima više proteina, a manje masnoća i manje šećera od Grčkog tipa jogurta, zahuktala se posljednjih godina kada su ga počeli proizvoditi mljekari iz Velike Britanije, a dobar glas stigao je i do Amerike gdje ga danas prodaje čak i veliki Starbucks. 

Što je to toliko dobro baš u tom jogurtu? 

Prvo i osnovno - nazivaju ga jogurtom, iako je zapravo riječ o mekanom siru napravljenom od obranog mlijeka kojem je žestokom filtracijom uklonjena sirutka pa je jogurt zapravo toliko čvrst da žlica u njemu doslovno stoji onako kako ste je stavili. Samim time čini se i nesvjesno hranjiviji jer ga doslovno jedete, a ne pijete. A nije nevažno ni informacija da skyr u sebi ima čak tri pita više mlijeka od običnog jogurta pošto se litra skyra dobiva od 3,5 do 4 litre mlijeka. 

Zato i jest toliko bogat proteinima. 

Važno je naglasiti i to da ga Islanđani najčešće jedu navečer, a ne ujutro kada mi nekako obično najviše pazimo na unos proteina. No kako skyr zapravo nema masti možete ga slobodno konzumirati baš kao i Vikinzi. 

I samo da se zna - Islanđani slove kao jedni od zdravijih ljudi na svijetu, ne samo zahvaljujući ribi koju jedu u puno većim količinama od ostatka svijeta, već upravo zbog njihove tradicionalne vikinške super hrane. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.