Inspektor za hranu: "U trgovini nikad ne kupujem ova četiri proizvoda"

Foto: Pexels

INSPEKTORI hrane provode smjernice koje je postavila Uprava za hranu i lijekove (FDA) u raznim procesima povezanima s hranom, od nabave do distribucije, kako bi održali važne standarde koji štite javno zdravlje. Jedno od područja s kojim se inspektori često susreću u vezi s artiklima jest područje nepasteriziranog mlijeka, koje se obično naziva sirovim mlijekom.

Za razliku od pasteriziranog mlijeka, koje se grije kako bi se uklonili štetni organizmi i produžio rok trajanja, sirovo mlijeko ostaje u svom prirodnom stanju.

Međutim, ovaj nedostatak pasterizacije predstavlja rizik za potrošače jer sirovo mlijeko može sadržavati štetne klice, kao što su salmonela, E. coli, listerija, brucela i više, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Stručnjaci za sigurnost hrane općenito savjetuju da se sirovo mlijeko ne konzumira zbog spomenutih rizika.

"Mnogi ljudi tvrde da sirovo mlijeko ima neke zdravstvene dobrobiti, ali jednostavno nije vrijedno rizika jer postoji mnogo patogenih organizama koji su još uvijek živi u tom mlijeku, pogotovo ako dolazi izravno iz pogona za preradu", rekao je prehrambeni kemičar dr. Bryan Quoc Le za Daily Express.

Sirove klice mogu sadržavati štetne bakterije

Sirove klice, kao što su klice rotkvice, lucerne i djeteline, predstavljaju izazove u smislu sigurnosti hrane. Iako se klice smatraju hranjivim dodatkom jelima, one također mogu sadržavati štetne bakterije poput E. coli i salmonele. Kao mjera predostrožnosti, savjetuje se potrošačima da temeljito operu klice prije konzumacije kako bi se smanjila vjerojatnost bolesti izazvane hranom.

Prethodno narezani proizvodi, koji se obično nalaze u trgovinama mješovite robe i supermarketima, također izazivaju zabrinutost iz perspektive sigurnosti hrane.

"Ako namjeravate jesti prethodno narezane proizvode sirove, suočavate se s istom količinom rizika od mikroba kao i s klicama. Pakirana hrana, prema zakonu, mora proći strogi postupak, ali hrana koja je proizvedena na licu mjesta, ne mora nužno", rekao je Le.

Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju potrošače da budu oprezni pri kupnji i konzumiranju već narezanih proizvoda te ističu važnost pravilnog pranja i skladištenja kako bi se smanjio rizik od bolesti koje se prenose hranom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.