Istina o patlidžanu koju mnogi ne znaju

Foto: 123rf 

POSTOJI dosta namirnica o kojima se sve zna, a zapravo se zna vrlo malo i samim time, iako zdrave, nisu baš često zastupljene u obrocima. Jedna od takvih namirnica je i patlidžan - nutritivna bomba koja organizmu može donijeti štošta dobroga, samo ako ga se konzumira na redovnoj bazi. 

Od kud početi: 

Vlakna, najvažniji minerali, vitamini, kalcij, kalij, cink, fitonutrijenti... - neki su razlozi zbog kojih bi ga morali voljeti, ali ako ste na dijeti, želite smršavjeti, onda je prava informacija za vas ta da patlidžan nema masti i ima jako malo kalorija, a zbog svog sastava dobro će vas zasititi tako da dulje vrijeme neće osjećati glad. A osim što nema niti masti niti puno kalorija, patlidžan zapravo nema ni puno ugljikohidrata te je zbog svega toga odlična namirnica za regulaciju probave, krvnog tlaka, kolesterola, dobra je i za dijabetičare, a kako je puna kalcija i željeza - odlična je za naše kosti i zube. 

Patlidžan je bogat i željezom koji pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca koji pak pomažu brže dovesti molekule kisika u cijeli krvotok, odnosno organizam. 

Koža koju netko običava skinuti također je leglo zdravlja, odnosno - fitonutrijenata koji pospješuju cirkulaciju te izvrsno djeluju na poboljšanje rada mozga. 

I na koncu - vlakna. Ukoliko patite od zatvora vlakna iz patlidžana bit će pun pogodak za vaš problem, jer obilje vlakana neće samo pospješiti probavu već će ubrzo početi "tjerati" toksine iz probavnog trakta i tako vas puno brže potjerati na toalet. 

Patlidžan je osim toga i ljekovit - a njegova primjena u kulturama širom svijeta različita je - u Nigeriji ga primjerice koriste kao kontracepciju, u tradicionalnoj kineskoj medicini koriste ga za liječenje bolova, kostobolje, neuralgije, gastritisa, želučanih problema, a primjenom izvana liječe se reume, opekline, crvenilo kože. 

Zbog svega toga pomalo je nejasno zašto patlidžan sam po sebi nije popularniji i zastupljeniji u kuhinji, posebno zato što je i način pripreme zaista šarolik. Kada je svjež (a ne star i gorak) njegovo meso nježnog okusa savršeno se sljubljuje s brojnim povrćem te samim time komotno može zamijeniti ulogu mesa u obroku. Doduše, sam patlidžan neće vam dati potrebnu količinu proteina kao meso, ali će vam zato dati druge važne nutrijente i pregršt ideja za nešto drugačiji obrok. Jer patlidžan je odličan ako ga se kuha, pirja, peče, poha, prži, puni, spravlja na roštilju ili se od njega radi pire. 

I sve to od namirnica koje, recimo sada i to, sadržava čak 88 posto - vode. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.