Istraživanjem razbijen mit da je zdravo popiti čašu alkoholnog pića dnevno

Foto: 123RF

UMJERENO pijenje alkohola je štetnije nego što se prije mislilo, pokazalo je istraživanje u čijem zaključku stoji kako ne postoji sigurna količina alkohola koja se može konzumirati.

Opsežnim istraživanjem su analizirani podaci prikupljeni iz skoro 200 zemalja. Pokazalo se da je alkohol povezan sa skoro tri milijuna smrtnih slučajeva svake godine diljem svijeta. Među osobama starima između 15 i 49 godina u oko jednom od deset slučajeva se smrt povezuje s konzumiranjem alkohola.

Štoviše, ponovno je dokazana snažna veza između konzumacije alkohola i rizika od nastanka karcinoma i ozljeda uzrokovanih prometnim nesrećama.

“Čak i najmanja količina alkohola čini više štete nego koristi. Naši nalazi se razlikuju od većine smjernica koje kažu da je umjerena konzumacija alkoholnih pića, jedno dnevno za žene i dva za muškarce, sigurna”, navodi se u radu objavljenom u časopisu The Lancet.

“To ne znači da ćete umrijeti ako pijete u posebnim prilikama, za rođendane ili božićne i novogodišnje blagdane. Teško je procijeniti rizik za osobe koje piju rijetko pa se rezultat odnosi na populaciju onih koji piju po jedno piće dnevno nekoliko dana u tjednu”, izjavio je Keith Humphreys sa Sveučilišta Stanford.

Znanstvenici su došli do podatka da jedna od tri osobe na svijetu pije alkohol (32,5 posto), odnosno 25 posto žena i 39 posto muškaraca. 

Prekomjerno konzumiranje alkohola je 2016. godine bilo sedmi vodeći uzrok prijevremene smrti u svijetu. Ispred njega su visok krvni tlak, pušenje, niska porođajna težina i prijevremeni porod, dijabetes, pretilost i zagađenost okoliša.

Konkretno, kod osoba koje konzumiraju jedno piće dnevno, rizik od razvoja jednog od 23 zdravstvena problema povezana s alkoholom, povećava se za 0,5 posto u jednoj godini u usporedbi s nekim tko ne pije.

“Alkohol uzrokuje strašne posljedice za buduće zdravstveno stanje stanovništva jer nema prevencije ”, rekla je Emmanuela Gakidou, profesorica sa Sveučilišta u Washingtonu i upozorila da kampanje javnog zdravstva trebaju biti usmjerene na preporuku apstinencije od alkohola.

“Istraživanje je potvrdilo da je alkohol jedan od vodećih uzroka invaliditeta, bolesti i smrti”, dodao je Humphreys koji smatra da bi poticanje apstinencije od alkohola bio iznimno težak zadatak zbog velikog broja ljudi koji piju alkohol i utjecaja moćnih industrija na tržištu alkohola.

“Ne kažem da je to strašna ideja, ali to bi bila vrlo teška bitka”, pojasnio je.

Ipak, znanstvenici pored razmatranja apstinencije, preporučuju neke druge moguće mjere poput povećanja poreza na alkohol, kontrolu dostupnosti alkohola i vremenskog okvira za prodaju te reguliranje oglašavanja alkohola.

“Bilo koja od ovih akcija doprinijet će smanjenju potrošnje alkohola na globalnoj razini, a važan je korak prema smanjenju zdravstvenih problema povezanih s uporabom alkohola”, rekla je Gakidou.

Veliko istraživanje je financirala Zaklada Bill i Melinda Gates.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.