DO prije nekoliko godina vegani ili osobe koje ne konzumiraju mliječne proizvode nisu imali puno izbora kad je riječ o mlijeku. Danas je slika potpuno drugačija i osim sojinog mlijeka, na tržištu se može pronaći bademovo, kokosovo, rižino i zobeno mlijeko.
Međutim, prema pisanju Whole Foodsa, novi trend je mlijeko od graška.
Iako možda ne zvuči ukusno, mlijeko od graška zapravo se pravi od žutog graška pa nije zelene, već krem boje. Navodno sadrži istu količinu proteina kao i kravlje mlijeko, ali upola manje šećera, trećinu manje zasićenih masti i 50 posto više kalcija.
U jednoj šalici mlijeka od graška nalazi se osam grama kalcija, što je osam puta više nego u bademovom mlijeku, piše Whole Foods.
Također, za pripremu bademovog mlijeka potrebno je puno više vode pa je mlijeko od graška i zdravije za okoliš.
Mlijeko od graška bilo je uvršteno među trendove za 2019. godinu, a uskoro će se početi prodavati u Velikoj Britaniji, dok se na policama trgovina u Sjedinjenim Američkim Državama nalazi već nekoliko godina.
Na europskom tržištu trebalo bi se pojaviti nekoliko okusa: obično mlijeko od graška, nezaslađena verzija te ono s okusom vanilije i čokolade.