ONA bi mogla biti ključan faktor u dobivanju te borbe.
Japanski znanstvenici su analizirali podatke prikupljane u 136 zemalja te zaključili da samo jedna namirnica, lako dostupna, može pridonijeti smanjenju rizika od prekomjerne težine.
Naime, prema podacima američkoga Centra za kontrolu i prevenciju bolesti čak 39 posto američke populacije je pretilo, a situacija nije puno bolja ni u ostatku svijeta. Ipak, u Japanu ta brojka iznosi tek 4,3 posto. Upravo tolik postotak Japanaca ima problem s prekomjernom težinom, a jasno je kako je to drastično niži postotak nego u drugim zemljama.
Taj podatak zaintrigirao je znanstvenike sa ženskog sveučilišta Doshisha u Kyotu koji su se odlučili pozabaviti pitanjem zašto Japanci najčešće imaju zdravu ili prosječnu težinu. Nije im trebalo dugo da zaključe kako je njihova temeljna namirnica riža jedan od uzroka, piše Medical News Today.
Kako je voditeljica istraživanja i profesorica na sveučilištu Doshisha Tomoko Imai objasnila, nasuprot Japancima, mnogi ljudi na Zapadu izbjegavaju rižu zbog ugljikohidrata koje sadrži.
No njen tim je dokazao da je u zemljama u kojima su ljudi konzumirali prosječno 150 grama riže dnevno evidentirana znatno niža stopa pretilosti nego u državama u kojima stanovništvo dnevno jede u prosjeku samo 14 grama riže.
Svojim istraživanjem su obuhvatili i mnoge druge faktore koji pridonose epidemiji pretilosti, poput pušenja, unosa kalorija, novca utrošenog na zdravstvenu skrb, udjela stanovništva starijeg od 65 godina te prosječan stupanj naobrazbe, a zanimljivo je kako su svi ti faktori znatno lošiji upravo u zemljama u kojima se jede najviše riže. Unatoč tome stanovnici tih zemalja nemaju problema s pretilošću.