AKO ste ikad bacili pogled na vegetarijanski odjel u trgovini, vjerojatno ste primijetili i sejtan. Iako poprilično nalikuje tofuu, seitan je okusom puno sličniji pravom mesu pa ga bez problema može imitirati u različitim jelima.
Sejtan ili seitan je jelo od punog pšeničnog zrna, bogato bjelančevinama. Radi se o pšeničnom glutenu koji u prehrani gotovo u cijelosti može nadomjestiti potrebu za mesom, a jela s njim se pripremaju na isti način kao i jela s mesom. Potječe iz kineske kuhinje, a u zapadnim zemljama rabi se najčešće makrobiotičkoj i vegetarijanskoj prehrani. Također, u trgovinama se može kupiti svježi ili dimljeni.
No je li on zbilja toliko zdrav kao što mnogi misle?
"Seitan je bogat proteinima te sadrži malo kalorija", tvrdi nutricionistica Amy Shapiro u razgovoru za Women's Health. Ipak, ističe kako on ne može zadovoljiti ljudsku potrebu za proteinima jer ne sadrži sve esencijalne aminokiseline koje inače nalazite u proteinima životinja. Zato, da biste u organizam unijeli onoliko proteina koliko biste dobili jedeći sendvič s piletinom, morate kombinirati seitan s drugim izvorima bjelančevina kao što su žitarice, grah i orašasti plodovi.
Također, Shapiro upozorava kako, unatoč tome što je zdrav, ne bi trebalo pretjerivati s konzumiranjem seitana jer on često sadrži previše soli. Zato bi trebalo izbjegavati marinirani seitan i bilo bi puno bolje napraviti vlastiti.
Osim toga, valja naglasiti da je osnovni sastojak seitana pšenični protein gluten, što ga čini zabranjenom namirnicom za sve osobe koje su alergične ili intolerantne na gluten. U slučaju da ste jedna od tih osoba, on definitivno nije jelo koje bi se trebalo naći na vašem meniju jer može uzrokovati ozbiljne nuspojave kao što su bol u trbuhu, nadutost, proljev i umor.