GRICKANJE oraha umjesto keksa ili čipsa može vam produljiti život, kaže istraživanje. Naime, samo pola šake ovih ukusnih orašastih plodova dnevno znatno će smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara, ali i drugih po život opasnih stanja.
Stručnjaci sa Sveučilištu u Minnesoti došli su do zaključka da ljudi koji redovito jedu orahe imaju manje kilograma i vitkiji su, a samim time imaju i niži tlak. Osim toga, nemaju toliki rizik od začepljenja krvnih žila, koji dovodi do srčanog udara, a upravo je srčani udar jedan od najčešćih uzroka smrti u svijetu.
Konzumacija oraha najvažnija je u mladosti
''Naši podaci govore da ljudi koji jedu orahe imaju jedinstven tjelesni fenotip koji sa sobom nosi i druge pozitivne učinke na zdravlje, kao što je bolja kvaliteta prehrane i samim time zdraviji način života'', rekla je profesorica i autorica spomenutog istraživanja Lyn Steffen.
''Rezultati uključuju i one koji su orahe jeli još u mladosti pa sve do srednje dobi jer upravo se u tim godinama stvaraju prvi temelji za pojavu rizika od kroničnih bolesti poput bolesti srca, pretilosti i dijabetesa", dodaje Steffen.
U istraživanju je sudjelovalo tri tisuće ljudi, koje su autori studije pratili tijekom 30 godina, od njihove mladosti pa sve do njihovih 50-ih. U tom periodu pokazalo se da oni koji konzumiraju orahe na dnevnoj bazi imaju manji rizik od debljanja, visokog kolesterola, povišenog tlaka, ali i srčanog ili moždanog udara. Sve to pokazuje da se itekako isplati pojesti pola šake oraha dnevno te da bi vam to moglo spasiti život.
Sve dobrobiti oraha
Orasi su bogati vlaknima, proteinima, kalcijem i zdravim biljnim mastima, uključujući višestruko nezasićene masti i omega masne kiseline, koje se bore protiv takozvanog lošeg kolesterola. Oni također pomažu pri ublažavanju upala u organizmu, koje nerijetko mogu dovesti do začepljenja krvnih žila, što uzrokuje srčani ili moždani udar.