Jedno voće ima tri puta više kalija od banana, može sniziti krvni tlak

Foto: Shutterstock

Visoki krvni tlak ili hipertenzija često je medicinsko stanje koje pogađa oko 45 posto stanovnika Hrvatske. Iako je broj oboljelih od hipertenzije u Hrvatskoj visok, mnogi građani ne znaju da boluju s obzirom na to da ona nema simptome.

Visok krvni tlak dijagnosticira se onima koji imaju vrijednosti krvnoga tlaka veće od 140/90 mmHg. Njihovo srce mora više raditi kako bi pumpalo krv po tijelu, a s vremenom to uzrokuje opterećenje i za srce, ali i za druge organe, krvne žile te može uzrokovati nepopravljivu štetu. Hipertenzija je i faktor u mnogim ozbiljnim zdravstvenim stanjima i bolestima, uključujući bolesti srca, bolesti bubrega, moždani udar, zatajenje srca i srčani udar.

Jedan od uzroka visokog krvnog tlaka je prehrana, osobito hrana s visokim udjelom soli. Međutim, kao što sol može povisiti krvni tlak, postoje i namirnice koje ga mogu sniziti. Kalij je mineral koji se nalazi u određenoj hrani, a može ublažiti neke od problema uzrokovanih prekomjernim unosom natrija. Stoga se kaže da konzumacija hrane s visokim udjelom kalija može pomoći oboljelima od hipertenzije.

"Hrana koja je bogata kalijem važna je u kontroli visokog krvnog tlaka jer kalij smanjuje učinke natrija. Što više kalija jedete, više natrija gubite urinom. Kalij također pomaže u smanjenju napetosti u stijenkama krvnih žila, što dodatno pomaže u snižavanju krvnog tlaka", kaže American Heart Association (AHA).

Banane se često smatraju glavnim izvorom kalija. Svakih 100 grama banane unosi se 330 mg kalija. Međutim, postoji još jedno voće koje sadrži još više kalija. To su sušene marelice koje na 100 grama proizvoda imaju oko 1162 mg kalija.

"Budući da sušene marelice sadrže kalij, mogle bi smanjiti razinu krvnog tlaka. Istraživanja su pokazala da kalij može smanjiti visoki krvni tlak kod pacijenata s hipertenzijom", dodaje AHA.

Sušene marelice također se povezuju s poboljšanjem zdravlja srca, očiju, imunološkog sustava te smanjenjem rizika od dijabetesa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.