Foto: 123rf
IMA ta jedna vrsta povrća koju mnogi ne vole te ga se često sjetimo baš kad krene priča o tome što baš jako, jako ne volimo jesti.
I tada se mnogi sjete povrća koje ima toliko puno zdravstvenih prednosti da je prava šteta ne uživati u njemu. Posebno kad doznate kako ga se može napraviti na način koji će prikriti laganu gorčinu okusa te miris zbog kojih nije omiljeno.
Pričamo naravno o prokulicama. Taj jesensko-zimski plod prirode odličan je izvor željeza i vitamina K, koji podižu imunitet, a uz to su prepune vlakana, proteina i antioksidansima zbog čega su savršen dodatak zdravom i uravnoteženom obroku.
Ako i nakon svega ostajete pri svom da ih jednostavno ne volite, tad bacite pogled na ovaj recept i možda se konačno predomislite. Možda konačno zavolite i prokulice.
U ovom obliku, one mogu biti i glavno jelo. Toliko su ukusne, hranjive i hrskave.
Za novo ruho prokulica trebat će vam:
Pola kilograma prokulica
Pola šalice brašna po izboru
1 žličica soli
pola žličice papra
1 žličica češnjaka u granulama
prstohvat Cayenne papra
2 jaja
1 šalica krušnih mrvica
pola šalice naribanog parmezana
3 žlice masti po izboru
1/3 šalica domaće majoneze
2 žlice senfa
1 limun
narezani svježi vlasac, za serviranje
krupna morska sol, za serviranje
Priprema:
Pripremite lim s papirom, pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
Trebaju vam tri manje posude. U jednoj pomiješajte brašno, sol, papar, češnjak u granulama i cayenne papar.
U drugoj posudi razmutite jaja, a u trećoj pomiješajte rastopljenu mast, krušne mrvice i parmezan.
Prokulice panirate redom - prvo ih stavite u brašno, potom jaja, a zatim smjesu s parmezanom pazeći da ih smjesa prekrije cijele.
Odlažite ih na masni papir, pazeći da se ne dodiruju te ih pecite oko 20 do 25 minuta.
Od majoneze, senfa i limuna napravite umak uz koje ćete ove ukusne prokulice hrskave strukture moći jesti i kao glavni obrok.