Kalij je elektrolit važan za kardiovaskularno zdravlje. Koje namirnice ga sadrže?

Foto: Pexels

UNOS kalija vrlo je važan za cjelokupno zdravlje srca. Ovaj elektrolit važan je za održavanje zdravog krvnog tlaka, sprječava grčeve i dobar je za zdravlje srca. Redovito unošenje suplemenata ili hrane bogate kalijem pomaže u regulaciji krvnog tlaka, smanjuje rizik od moždanog udara i održava pravilnu funkciju mišića.

Jedan od najboljih načina kako prirodno možete unijeti kalij u organizam je prehranom. U nastavku izdvajamo neke od najboljih vrsta namirnica koje bi se trebale pronaći na vašem jelovniku. 

Avokado

Mnogima omiljeno voće za doručak, avokado, poznat je po sadržaju kalija i zdravih masti. Konzumiranje avokada pomaže u snižavanju razine lošeg (LDL) kolesterola, smanjujući rizik od razvoja srčanih bolesti. Kako piše Health Shots, polovica avokada bez kore sadrži oko 345 miligrama kalija, što zadovoljava oko sedam posto dnevnih potreba za kalijem. 

Banana

Kada je u pitanju voće, banane su vjerojatno najpoznatiji izvor kalija. Otprilike sto grama banana sadrži oko 358 miligrama kalija. Ovo slatko voće vrlo je ukusno, može se konzumirati u brojnim kombinacijama te pomaže u regulaciji krvnog tlaka, poboljšavajući zdravlje srca.

Nar

Iako su banane najpoznatiji izvor kalija, nar je onaj koji ga sadrži najviše. Jedna šalica sjemenki nara sadrži otprilike 666 miligrama kalija, piše Health Shots. Osim kalija, nar sadrži antioksidanse koji štite srce, smanjuju upalu i poboljšavaju razinu kolesterola.

Krumpir

Jedan od najčešćih priloga jelima, krumpir, jedna je od namirnica poznatih po sadržaju kalija. Jedan srednje pečeni krumpir s ljuskom sadrži oko 926 miligrama kalija. Ovo povrće bogato je vlaknima koja potiču zdravlje srca, smanjujući kolesterol i kontrolirajući razinu šećera u krvi. Kako biste dobili najviše hranjivih tvari iz krumpira, preporuka je peći ga ili kuhati, bez prženja u ulju.

Špinat

Špinat je odlično povrće koje pozitivno utječe na cjelokupno zdravlje. Jedna šalica s oko 190 grama smrznutog špinata ili tri šalice svježeg špinata od oko 90 grama osiguravaju 12 posto dnevne vrijednosti kalija. Uz kalij, špinat je bogat vitaminima i željezom, koji podržavaju rad srca i pomažu u kontroliranju krvnog tlaka. 

Slatki krumpir (batat)

Najčešća alternativa za krumpir je batat, poznat i kao slatki krumpir. Kako piše Health Shots, jedna zgnječena šalica ovog povrća sadrži oko 328 grama kalija. Slatki krumpir je bogat antioksidansima i vlaknima, što utječe na očuvanje zdravlja srca, a istodobno je ukusna i zdravija zamjena krumpiru. 

Mahunarke

Mahunarke, poput graha, leće i slanutka, izvrsni su izvori kalija koji poboljšavaju zdravlje srca. Ove su namirnice također poznate po sadržaju vlakana i proteina, što ih čini odličnim izborom za sve pojedince koji žele paziti na zdravlje, ali i izgubiti neželjene kilograme. 

Kikiriki

Zdrav i ukusan, kikiriki je posljednja namirnica na popisu hrane bogate kalijem koju treba jesti za zdravlje srca. Otprilike sto grama kikirikija sadrži 705 miligrama kalija. Također, kikiriki sadrži i zdrave masnoće koje pomažu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.