Ako volimo slatko, znamo koliko je teško prestati posezati za slatkišima kako bismo zadovoljili svoje želje.
Iako povremeno uživanje u slatkišima nije problem, redovita konzumacija visoko prerađene hrane bogate šećerom može biti štetna za zdravlje, posebno za srce. Redovito konzumiranje takve hrane povezano je s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smrti uzrokovane tim bolestima. Navika da jedemo voće kada poželimo nešto slatko može nam spasiti život, tvrdi kardiolog dr. Joel Kahn. Otkrio je koje je voće korisno za zdravlje srca i podijelio koje voće jede gotovo svaki dan zbog njegovih dobrobiti za srce.
"Voće je šareno, ukusno i povezano s mnogim dobrobitima, poput smanjenog rizika od srčanih bolesti, boljih funkcija mozga i poboljšanog seksualnog zdravlja. To je prirodni slatkiš", rekao je za Parade.
Brojna znanstvena istraživanja podržavaju ove tvrdnje. Prema kardiologu, pokazalo se da mnoge vrste voća (uključujući grožđe, borovnice, nar, jabuke i avokado) štite srce, pomažući u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Sve su vrste voća korisne za zdravlje srca, ali dr. Kahn istaknuo je jednu koju smatra posebno korisnom.
"Jagode su se pokazale kao voće koje smanjuje kolesterol i rizik od srčanih bolesti", tvrdi. Također dodaje da su bogate antioksidansima koji pomažu u smanjenju upala u tijelu, što dodatno štiti zdravlje srca. Osim toga, jagode su niskokalorične i pune vlakana, što može pomoći u regulaciji tjelesne težine i održavanju zdrave probave.
Dakle, uključivanje jagoda u svakodnevnu prehranu može biti jednostavan način za poboljšanje cjelokupnog zdravlja, osobito zdravlja srca, zaključuje kardiolog.