Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu, a svake godine odnose oko 17.9 milijuna života, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Ti su statistički podaci zapanjujući, no postoje i dobre vijesti. Ne moramo vježbati tri sata dnevno i jesti isključivo ribu i hranu biljnog podrijetla da bismo održali svoje srce zdravim. Nekoliko jednostavnih promjena može pomoći.
Jedna od najlakših stvari koje možemo učiniti jest izbaciti (ili ograničiti) određene namirnice. Kardiolozi, dr. Daniel Luger i dr. Saman Setareh-Shenas, te nutricionistica specijalizirana za preventivnu kardiologiju, Michelle Routhenstein, istaknuli su tri.
1. Slanina
"Način na koji se slanina proizvodi može negativno utjecati na zdravlje srca. Proces konzerviranja slanine natrijevim nitritom i njen visok sadržaj soli mogu povisiti krvni tlak, dok spojevi koji nastaju tijekom kuhanja, poput policikličkih aromatskih ugljikovodika i heterocikličkih amina (HCA), doprinose upali i oštećenju krvnih žila te povećavaju rizik od srčanih bolesti", upozorava Routhenstein za HuffPost.
Iako je slanina najveći krivac, dr. Setareh-Shenas napominje da bi svi koji paze na zdravlje srca trebali izbjegavati visoko prerađeno meso i crveno meso.
"Ljudi koji jedu crveno i visoko prerađeno meso imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, smrtnosti i pretilosti. Sastojci koji se koriste u proizvodnji ovih namirnica uključuju natrij i nitrite. Slanina je posebno bogata solju, zasićenim mastima i kolesterolom", istaknuo je.
2. Bijeli kruh
Bijeli kruh može biti štetan za srce, tvrdi nutricionistica. "Bijeli kruh, s visokim glikemijskim indeksom i nedostatkom hranjivih tvari i vlakana u usporedbi s cjelovitim žitaricama, može uzrokovati brze skokove šećera u krvi, inzulinsku rezistenciju i debljanje, što sve povećava rizik od srčanih bolesti", objasnila je.
Dr. Luger dodaje: "Bijeli kruh je lišen zdravih vlakana i hranjivih tvari, ostavljajući samo šećer." Preporučuje da potražimo oznaku "100% cjelovite žitarice" na pakiranju te provjerimo je li prvi sastojak naveden kao cjelovita pšenica ili žitarice.
3. Prženi krumpirići
Prženi krumpirići, nažalost, nisu dobri za naše srce. "Kada se hrana prži, njezin nutritivni sastav mijenja se - hrana gubi vodu i upija masnoću. Kod pripreme krumpirića, ulje se često koristi više puta, što dovodi do povećanja trans masti. Osim toga, visok unos natrija u krumpirićima povezan je s povišenim krvnim tlakom i povećanim rizikom od srčanih bolesti", kaže dr. Setareh-Shenas.
Redovita konzumacija pržene hrane općenito je povezana s povećanim rizikom od koronarne bolesti srca, visokog krvnog tlaka i pretilosti.
Održavanje zdravog srca cjeloživotno je putovanje, a prehrana je samo jedan važan aspekt. Routhenstein, dr. Luger i dr. Setareh-Shenas naglasili su važnost redovite tjelovježbe i izbjegavanja navika poput pušenja. No, preskakanje slanine, bijelog kruha i prženih krumpirića kad god je to moguće, sjajna je promjena za početak.