Kirurg otkriva trikove za zdraviju kupovinu: Promijenite način na koji birate hranu

Foto: Pexels

Kirurg Jeremy London podijelio je nekoliko ključnih savjeta o tome kako kupovati zdrave namirnice, a neki od tih savjeta mogli bi potpuno promijeniti način na koji prolazite kroz trgovinu. Nedavno je na TikToku objavio video u kojem je pružio smjernice o tome kako odabrati najhranjivije opcije tijekom kupovine u trgovini.

Prvi korak prema zdravijoj kupovini jest napraviti popis, preporučuje dr. London. "Izrada popisa pomaže smanjiti impulzivnu kupovinu", rekao je u videu.

Međutim, dodaje kako treba obratiti pažnju na nekoliko stvari prilikom izrade popisa. "Naša tijela ovise o tri ključna sastojka: proteinima, mastima i ugljikohidratima. Pobrinite se da vaš popis odražava raspodjelu koja vama odgovara", objasnio je.

@drjeremylondon How to shop for the healthest foods at the grocery store 🥑🛒 #doctor #surgeon #food #groceryhaul #hearthealth #fyp ♬ original sound - Dr. Jeremy London, MD

Jedan od najkorisnijih trikova je fokusiranje na vanjske rubove trgovine. "Na rubovima trgovine nalaze se cjelovite namirnice poput svježeg povrća, voća i nemasnih proteina", objasnio je dr. London.

S druge strane, središnji dijelovi trgovine obično su puni prerađenih zapakiranih proizvoda koji sadrže dodatne šećere, nezdrave masti i konzervanse.

Čitajte deklaracije

Sljedeći savjet odnosi se na čitanje etiketa na proizvodima. Dr. London preporučuje biranje namirnica s minimalnim brojem sastojaka i dodataka. "Pokušajte pronaći hranu s manje aditiva", savjetuje.

Njegova posljednja preporuka je davati prednost cjelovitim, hranjivim namirnicama u odnosu na prerađene proizvode. "Svježe voće, povrće, nemasno meso - sve to su najbolji izvori hranjivih tvari. Izbjegavajte zapakirane proizvode jer što je duži vijek trajanja proizvoda, to je kraći naš životni vijek", upozorava.

Prema stručnjacima iz Klinike Cleveland, konzumacija visoko prerađene hrane može negativno utjecati na zdravlje. Prerađena hrana često uzrokuje upale u tijelu zbog viška soli i šećera što može dovesti do bolesti poput dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.