Koje osobe ne smiju jesti bjelanjke i zašto?

Foto: Shutterstock

Uloga jaja u prehrani često se ističe zbog njegovih mnogobrojnih prednosti, no postoje slučajevi u kojima konzumacija bjelanjaka nije preporučljiva. Bjelanjak je bogat proteinima i niskokaloričan, što ga čini poželjnom hranom za mnoge ljude, posebice sportaše. Međutim, postoje određene skupine ljudi koje bi trebale izbjegavati bjelanjke zbog mogućih nuspojava.

Vegani

Vegani izbjegavaju sve proizvode životinjskog podrijetla, pa tako i bjelanjke. Njihova se prehrana temelji isključivo na biljnim izvorima, što znači da bjelanjci i drugi proizvodi od jaja nisu dio njihove prehrane.

Osobe alergične na jaja

Alergije na jaja relativno su česte, posebno kod djece. Osobe koje su alergične na jaja, a osobito na bjelanjak, mogu razviti simptome poput osipa, otežanog disanja, mučnine i povraćanja. U takvim je slučajevima važno izbjegavati jaja i proizvode koji ih sadrže.

Netolerancija na histamin

Osobe s netolerancijom na histamin trebale bi biti oprezne s konzumacijom bjelanjaka jer bjelanjci mogu potaknuti oslobađanje histamina u tijelu, što može izazvati simptome poput glavobolje, kožnih reakcija i probavnih smetnji.

Iako se nekad smatralo da osobe s povišenim kolesterolom trebaju izbjegavati jaja, novija istraživanja pokazala su da umjerena konzumacija jaja, osobito bjelanjaka, ne povećava značajno razinu kolesterola. Žumanjak, a ne bjelanjak, sadrži većinu masti i kolesterola.

Ako imate neko od navedenih stanja, važno je posavjetovati se s liječnikom prije konzumacije jaja. Liječnik će vam najbolje savjetovati o alternativnim izvorima proteina i kako pravilno prilagoditi plan prehrane kako biste izbjegli moguće nuspojave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.