Kolesterol i upale mogu se smanjiti s tri do četiri orašasta ploda dnevno

Foto: Pixabay

Selen je esencijalni mineral koji je našem tijelu potreban u malim količinama. Ovaj moćni antioksidans pomaže u održavanju zdrave funkcije štitnjače, imunološkog sustava te u zaštiti tijela od oštećenja stanica uzrokovanih toksinima. 

Selen se prirodno nalazi u tlu, no u nekim dijelovima svijeta tlo ima nisku razinu selena, zbog čega su žitarice siromašne ovim mineralom. Dijetetičarka Carrie Ruxton ističe da je selen ključan za mnoge funkcije u tijelu, uključujući normalnu funkciju štitnjače, plodnost i zaštitu stanica od oštećenja.

Najbogatiji izvori selena uključuju životinjske namirnice poput puretine i tune te brazilske oraščiće koji su najpoznatiji po visokom udjelu selena. Ruxton savjetuje da, ako ne konzumirate dovoljno selena iz hrane, možete uzimati dodatke prehrani s preporučenom dozom.

Zdravstvene prednosti selena

Selen je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti stanica od oštećenja slobodnim radikalima te također igra ključnu ulogu u održavanju zdrave funkcije štitnjače. Nedostatak selena može povećati rizik od bolesti štitnjače, objašnjava dijetetičarka Lucy Diamond za Express.

Selen također može pomoći u smanjenju kolesterola i upala. Studije pokazuju da selen može zaštititi od kardiovaskularnih bolesti snižavanjem "lošeg" kolesterola i smanjenjem upala u tijelu. Osim toga, postoje dokazi da može igrati ulogu u prevenciji raka i zaštiti od kognitivnog pada, no ta su istraživanja još uvijek neujednačena.

Što se događa ako unesemo previše selena?

Iako je selen koristan u malim količinama, prekomjeran unos može biti štetan. Prekomjerna konzumacija selena može dovesti do selenoze koja uzrokuje simptome poput gubitka kose, krhkih noktiju, zadaha na češnjak i probavnih problema. U težim slučajevima može doći do oštećenja živaca.

Dr. Diamond upozorava da se prekomjerni unos najčešće događa kod onih koji uzimaju dodatke prehrani ili redovito konzumiraju velike količine hrane bogate selenom, poput brazilskih oraščića, stoga je važno pridržavati se preporučenih doza.

Koliko selena trebamo unositi?

Preporučena dnevna doza selena za muškarce u dobi od 19 do 64 godine iznosi 75 mikrograma, dok je za žene iste dobi preporučena količina 60 mikrograma. Trudnice i dojilje mogu imati nešto drugačije potrebe. Nedostatak selena može uzrokovati oslabljeni imunitet i kognitivne promjene, no takvi su slučajevi rijetki.

S druge strane, važno je biti oprezan i ne unositi više od 400 mikrograma selena dnevno kako bi se izbjegle negativne posljedice. Dr. Ruxton kaže da tri do četiri brazilska oraščića dnevno pružaju dovoljnu količinu selena te napominje da se kod dodataka prehrani uvijek treba pridržavati preporučenih doza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.