Liječnica upozorava na znak menopauze o kojem se rijetko govori

Foto: Shutterstock

Menopauza donosi brojne promjene u tijelu žene. Valunzi, promjene raspoloženja, dobitak na težini i problemi sa spavanjem samo su neki od uobičajenih simptoma menopauze koje mnoge žene doživljavaju.

Iako su ovi simptomi normalni, važno je razgovarati o njima s liječnikom.

"Menopauza donosi velike hormonske promjene, prvenstveno zbog gubitka estrogena, što ima dubok utjecaj na cijelo tijelo", objašnjava ginekologinja dr. Jamie Seeman za Parade.

Dr. Seeman ističe da estrogen igra ključnu ulogu u brojnim tjelesnim funkcijama pa, kada razine estrogena opadnu, žene doživljavaju širok spektar promjena. Jedan simptom na koji mnoge žene ne obraćaju pažnju ili ga ne spominju svom liječniku jest suhoća u intimnom području. "Vaginalna suhoća često je povezana s opadanjem razina estrogena, ali može ukazivati i na druge zdravstvene probleme", dodaje dr. Seeman.

Zbog toga je važno obavijestiti svog liječnika o ovom simptomu kako bi se isključili drugi mogući uzroci. Osim menopauze, drugi mogući uzroci ovog simptoma uključuju dijabetes, Sjögrenov sindrom (autoimunu bolest koja uzrokuje suhoću u cijelom tijelu), određene oblike hormonske kontracepcije, određene lijekove (uključujući antidepresive i antihistaminike) te liječenje raka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.