DOBRO zaokružena prehrana ključna je za zdrav način života, no stručnjaci se slažu da postoje neke namirnice koje se ističu po tome što su zdravije i bogatije hranjivim tvarima. Stoga je nekoliko nutricionista i stručnjaka izdvojilo pet vrsta hrane koju jedu svaki dan za zdravlje mozga, srca, dugovječnost i opće dobro.
1. Zeleno lisnato povrće
Konzumiranje lisnatog povrća, poput špinata i kelja, podržava zdravlje mozga, a hrana bogata vlaknima povezana je s manjim izgledima za razvoj depresije. Također je prepuno esencijalnih nutrijenata, uključujući vitamin A, folat, vitamin C, željezo, vitamin K, kalij i kalcij. Zeleno lisnato povrće lako se može ubaciti u salatu s drugim hranjivim povrćem i voćem.
2. Bobičasto voće
Stručnjaci savjetuju da bismo trebali težiti konzumaciji voća svaki dan, ako možemo. Od svih vrsta voća, čini se da jedna skupina dominira kada je riječ o najvećim zdravstvenim prednostima - bobičasto voće.
Borovnice su posebno ono što istraživač dugovječnosti Neil Paulvin naziva "svetim gralom" dugovječne hrane.
"Voće obiluje vitaminima i antioksidansima koji štite vaše tijelo od infekcije poput oklopa", kaže Paulvin za CNBC. Također dodaje da je bobičasto voće izvrsno za zdravlje očiju, oporavak mišića, zdravlje mozga i jačanje stanica.
3. Riba i drugi nemasni proteini
Liječnici i nutricionisti diljem svijeta potiču ljude da ograniče konzumaciju crvenog mesa i zamijene ga zdravijim opcijama poput nemasnih proteina, uključujući losos, jaja, tunu i tofu. Prema nutricionističkoj psihijatrici s Harvarda, dr. Umi Naidoo, losos je popularan među stručnjacima jer ima mnogo vitamina B koji su izvrsni za zdravlje mozga.
Riba i školjke također imaju nižu razinu kolesterola od crvenog mesa i bolji su izbor za zdravo srce, rekla je kardiologinja dr. Elizabeth Klodas za CNBC Make It 2022. godine. Ona radije poseže za nemasnim proteinskim opcijama, uključujući tilapiju, bakalar i halibut.
4. Mahunarke
Mahunarke su "podcijenjena" namirnica za dugovječnost koju nutricionistica Samantha Heller svakodnevno jede kako bi ojačala svoj imunološki sustav. Imaju visok sadržaj proteina, vlakana, antioksidansa i minerala poput magnezija i željeza. Visok sadržaj vlakana u mahunarkama čini njihovu konzumaciju izvrsnim izborom za zdrav mozak.
5. Orašasti plodovi i sjemenke
Može biti vrlo lako zanemariti orašaste plodove i sjemenke, ali ta sićušna hrana prepuna je omega-3 masnih kiselina. "Te masne kiseline pomažu u održavanju zdravih stanica vašeg mozga i smanjenju upale", tvrdi neuroznanstvenica s Harvarda, Lisa Genova.
Sjemenke suncokreta također su jedan od najboljih biljnih izvora vitamina B5, prema Naidoo. Osim toga, napominje kako su orašasti plodovi, posebno lješnjaci i orasi, bogati polifenolima.
"Hrana s visokim udjelom polifenola iznimno je važna jer ima protuupalna i antioksidativna svojstva, vlakna, kao i brojne mikronutrijente koji su potrebni našem tijelu", zaključila je nutricionistička psihijatrica.