Zaštita mozga od demencije, raka, Alzheimerove bolesti i kognitivnog pada postaje sve važnija kako starimo. Prema dijetetičarki Maddie Pasquariello, istraživanje iz 2024. pokazuje da konzumacija samo jedne porcije ukusne superhrane tjedno može poboljšati pamćenje, brzinu obrade informacija i izvršne funkcije - riječ je o gljivama.
"Također, istraživanja sugeriraju povezanost konzumacije gljiva s nižim stopama depresije i neurodegenerativnih bolesti", kaže Pasquariello za Parade. Ipak, naglašava da gljive trebaju biti dio cjelovite uravnotežene prehrane, a ne zamjena za zdravu prehranu.
Gljive također mogu smanjiti rizik od određenih vrsta raka.
"Spojevi poput glukana i polisaharida jačaju imunitet i ciljaju puteve povezane s rastom tumorskih stanica", objašnjava dijetetičarka Maria Emerick. Osim toga, bogate su vitaminima i antioksidansima poput ergotionina što, prema dijetetičarkama, može smanjiti oksidativni stres.
Iako nije zajamčena potpuna zaštita, redovita konzumacija gljiva može značajno smanjiti rizik od raka dojke, debelog crijeva i prostate. Ipak, ključna je raznolikost prehrane.
Osim što su nutritivno bogate, gljive su izvrstan biljni nadomjestak za meso i mogu se lako dodati raznim obrocima. Dijetetičarke zaključuju da svaki obrok obogaćen gljivama doprinosi zdravlju i dobrobiti.