Liječnik dijeli 4 promjene načina života koje pomažu u prevenciji smrtonosnog raka

Foto: Pexels

Rak prostate drugi je najčešći rak kod muškaraca, prema podacima Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate. Rak prostate je tumor koji se javlja u prostati i utječe na muški reproduktivni sustav. Otprilike jedan od osam muškaraca bit će dijagnosticiran rak prostate tijekom života, prema Američkom društvu za rak (ACS). Srećom, bolest može biti izlječiva ako se otkrije na vrijeme.

Četiri jednostavne prilagodbe životnog stila mogle bi značajno promijeniti izglede, tvrdi kirurg specijaliziran za dijagnostiku i liječenje raka prostate, dr. Declan Cahill. Otkrio je svoje savjete i prakse koje je osobno usvojio za dramatično smanjenje rizika od raka prostate.

1. Svakodnevno vježbanje

Aktivan način života ključan je za smanjenje vjerojatnosti raka prostate, a dr. Cahill naglašava dobrobiti treninga otpora za zdravlje srca i održavanje mišićne mase.

"Održavanje mišića podupire kostur, sagorijeva kalorije, poboljšava kvalitetu života i potencijalno smanjuje vjerojatnost raka te suzbija stanice raka", rekao je kirurg za Mail Online.

Redovita tjelesna aktivnost također jača imunološki sustav, pomažući u brzom prepoznavanju i učinkovitoj borbi protiv potencijalnih stanica raka, prema Cancer Research UK.

2. Izbacivanje ili ograničavanje masne hrane

Kirurg je naglasio važnost prehrane u borbi protiv raka sugerirajući da su izbacivanje masne hrane i održavanje zdrave težine ključni koraci.

"Nastojte konzumirati veću količinu nezasićenih masti kad je to moguće. Ograničite dnevnu konzumaciju zasićenih masti koje se nalaze u mnogim procesiranim namirnicama i brzoj hrani", savjetovao je dr. Cahill.

3. Smanjen unos alkohola

Smanjenje unosa alkohola može smanjiti rizik od nekoliko vrsta raka, bez obzira na piće koje preferiramo. Prostate Cancer UK ističe: "Ne znamo povećava li alkohol rizik od raka prostate, ali preporučljivo je pridržavati se smjernica NHS-a i ne piti više od 14 jedinica tjedno za vaše cjelokupno zdravlje."

Dr. Cahill dodao je: "Također, vrijedno je napomenuti da je alkohol bogat kalorijama, što može pridonijeti debljanju. Na primjer, krigla piva može sadržavati do 230 kalorija, a standardna čaša vina oko 180 kalorija."

4. Usvajanje prehrane pogodne za prostatu

Dr. Cahill predložio je da muškarci u svoju prehranu uključe hranu koja je dobra za prostatu, kao što je bobičasto voće, zeleno lisnato povrće i riba.

"Dokazano je da određene namirnice blagotvorno djeluju na zdravlje prostate zbog sadržaja likopena, selena i vitamina E. Uključite u prehranu kuhane rajčice, cvjetaču, brokulu i drugo povrće iz skupine krstašica, poput kupusa, kelja i prokulica." - zaključio je dr. Cahill.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.