MOŽDA je moguće sniziti razinu kolesterola bez lijekova. Sve što je potrebno je zamijeniti namirnice koje inače jedemo hranjivijim verzijama palačinki, čokolade i granole, sugerira novo istraživanje klinike Mayo.
Utvrđeno je da konzumiranje dvije porcije pomno osmišljene hrane dnevno smanjuje kolesterol jednako učinkovito kao i lijekovi, i to u roku od 30 dana, navodi se u studiji objavljenoj 26. siječnja u The Journal of Nutrition.
Ova mala promjena dovela je do ukupnog smanjenja LDL-a ili lošeg kolesterola za 9 posto.
"To je zapanjujuće puno iz perspektive javnog zdravlja", komentirala je za Insider kardiologinja i koautorica studije dr. Elizabeth Klodas.
Namirnice koje su korištene u ovom istraživanju su klinički formulirane tako da obiluju hranjivim tvarima, poput vlakana, antioksidansa i omega-3 masnih kiselina. Rezultati sugeriraju da bi dopuna zdravom hranom mogla pomoći u smanjenju rizika od visokog kolesterola bez lijekova. To je također obećavajući dokaz da se obrada hrane može koristiti za poboljšanje kvalitete hranjivih tvari, tvrde istraživači.
Istraživači su formulirali grickalice od sastojaka s dokazanim zdravstvenim prednostima, kao što su orasi, lan i bobičasto voće
U ovoj studiji sudjelovale su 54 odrasle osobe s povišenom razinom kolesterola. Studija je trajala četiri tjedna. Nakon mjesec dana konzumiranja hranjive hrane sudionici su imali nižu razinu kolesterola, kao što su istraživači pretpostavili, ali promjene su bile puno veće od očekivanih jer su njihove druge životne navike, primjerice prehrana i tjelovježba, ostale iste.
Dok se lijekovi za smanjenje kolesterola naširoko koriste i smatraju sigurnima, neki ljudi ih možda neće ili ne mogu uzimati (oko 4 posto ljudi ima nuspojave). Studija sugerira da bi hrana mogla biti vrijedna alternativna strategija.
Prerađena hrana je obično manje zdrava, ali možda i ne mora biti
Studija također sugerira da bi se prerađena hrana, često na udaru kritika zbog zdravstvenih posljedica, mogla koristiti za poboljšanje prehrane.
"Obrada lišava hranu ključnih komponenti važnih za zdravlje. Kod nas se to nije dogodilo", ističe dr. Klodas.
Iako je jedenje cjelovite hrane povezano sa značajnim zdravstvenim prednostima, uključujući niži kolesterol, unaprijed zapakirana hrana zapravo bi mogla pružiti prikladniji put za ljude koji se bore s promjenama, kaže Klodas.
"Moć prehrane je ogromna. Mala promjena u tom smislu zato je zapravo velika promjena. Uključite svakodnevno male promjene u prehranu, a to će napraviti veliku razliku tijekom vremena", poručila je.