Na Jarunu održan bezglutenski piknik, evo kako je bilo

Foto: Udruga CeliVita

UDRUGA CeliVita obilježila je desetu obljetnicu djelovanja u subotu, 8. lipnja, okupivši brojne volontere, članove i prijatelje na bezglutenskom pikniku na Jarunu. Uz uživanje u sigurnim, bezglutenskim obrocima, koji su oboljelima od celijakije često nedostupni izvan doma, članovi su razmjenjivali iskustva i savjete. Najmlađi su se zabavili uz animatore i brojne igre.

Tijekom deset godina, CeliVita je oboljelima i članovima njihovih obitelji omogućila da steknu potrebna znanja i vještine za život na strogoj prehrani bez glutena. Više od 500 obitelji dobilo je izravnu pomoć u individualnim savjetovanjima te u sklopu programa i radionica, kao što su Mala škola celijakije, Nutricionistička radionica i Psihološka radionica.

> Marta godinu i pol ima dijagnozu celijakije. Njezina mama otkrila je prve simptome

"Prilikom osnivanja Udruge, vodili smo se idejom da svim oboljelima od celijakije ili bilo koje druge vrste osjetljivosti na gluten ponudimo točne i relevantne informacije te da savjetima, razmjenom iskustava i znanja, njihove živote učinimo što kvalitetnijima i jednostavnijima. Ponosni smo na sve što smo postigli tijekom proteklog desetljeća te ćemo, s jednakim entuzijazmom, uz podršku volontera koji su temelj našeg djelovanja, nastaviti raditi na stvaranju inkluzivnog društva koje oboljelima od celijakije omogućuje pravo na jedini dostupan lijek, a to je sigurno pripremljen bezglutenski obrok", istaknula je Amalija Jurjević Delišimunović, predsjednica Udruge.

"Edukacija javnosti i sustavne promjene kroz državne institucije jedini su način da se poveća sigurnost oboljelih, smanji vjerojatnost komplikacija i pojave javnozdravstvenog problema te oboljelima osigura kvalitetan i produktivan život", poručuju iz CeliVite.

Pokrenuli su Registar bezglutenskih proizvoda, godišnje ga koristi 29.000 ljudi

Uz potporu Ministarstva zdravstva i Agencije za odgoj i obrazovanje, Udruga je u više od 28 zdravstvenih ustanova upoznala zdravstvene djelatnike s izazovima života s celijakijom, s ciljem poboljšanja skrbi oboljelih. U 122 obrazovno-odgojne ustanove educirala je više od 600 djelatnika o radu s oboljelima od celijakije te o pripremi sigurnih bezglutenskih obroka. Također, uz podršku Sektora za kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede, CeliVita već dugi niz godina radi na osiguravanju kvalitete i sigurnosti proizvoda prikladnih za bezglutensku prehranu.

Jedno od ključnih postignuća Udruge svakako je Registar bezglutenskih proizvoda koji je postao dio svakodnevnog života oboljelih od celijakije. To potvrđuje i činjenica da ga je u protekloj godini koristilo više od 29.000 ljudi. Ova web-aplikacija pruža provjerene i cjelovite informacije o prehrambenim proizvodima prikladnim u prehrani bez glutena, a danas broji 953 proizvoda od 60 proizvođača.

> Sve je više oboljelih od celijakije. Pomaže im Registar bezglutenskih proizvoda

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.